Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обиди и заплахи звучат в гръцкия парламент

25 Април 2015 / 13:04:54  GRReporter
802 прочитания

Главните действащи лица на гръцката политическа сцена се движат в орбитата на острия конфликт, а правителството е подложено на унищожителни критики от опозицията.

В парламента беше гласуван законопроектът, с който  се урежда прехвърлянето на касовите наличности на държавните институции в Банката на Гърция. По искане на Нова демокрация и Комунистическата партия беше проведено поименно гласуване. Законопроектът получи 156 гласа „за” от депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци. Против гласуваха общо 104 народни представители от Нова демокрация, Комунистическата партия, Златна зора, Потами и ПАСОК.

Изключително отрицателните за страната новини от заседанието на Еврогрупата, картината, която създават решенията на правителството, както и твърдението на парламентарния представител на СИРИЗА, че прехвърлянето на средствата на държавните институции в Банката на Гърция ще позволи да се изплатят заплатите и пенсиите, предизвикаха масовата атака на опозицията в парламента по време на обсъждането на законопроекта. 

„Признавате, че сме банкрутирала страна. Само след 3 месеца управление на СИРИЗА стигнахме до това. Съжалявам, че Гърция стигна до това трагично положение”, заяви парламентарният говорител на Нова Демокрация Кириакос Мицотакис. „Останахме и без пари, останахме и без съюзници”, подчерта лидерът на Потами Ставрос Теодоракис. Крайно критичен към мнозинството беше и главният секретар на комунистите Димитрис Куцубас, който коментира, че правителството „преписва” предишното правителство, що се отнася до политика и методи. За абсолютния неуспех на правителствените действия говори и председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос. Той определи законопроекта като  „глупава постъпка на подчинение” и заяви, че подобно принудително вътрешно кредитиране Гърция е имала малко преди Малоазийската катастрофа.

От страна на мнозинството Никос Филис остави отворени всички възможни сценарии: „Не се страхуваме от избори. Ако е необходимо да се обнови политическият ни проект – това ще стане”.

Извън контрол

Вчерашното заседание започна в нагорещен климат. Опозицията обвини правителството в нарушаване на устава на парламента. Нова Демокрация заяви, че проектът е противоконституционен. Напрежението бързо се превърна в неконтролирани словесни сблъсъци, които показват климата на дълбоко разделение в парламента. Управляващото мнозинство отхвърли твърдението за противоконституционност, но атмосферата  остана напрегната през цялото време.

От една страна, думите на Никос Филис „Държавата има задължението да преведе навреме заплатите и пенсиите и това е спешна нужда, която принуждава правителството да внесе този законопроект”, а от друга – изказването на министъра на вътрешните работи Никос Вуцис, че опозицията представлява на 100% исканията на кредиторите, доведоха до взривяване на обсъждането.

„Подготвяте разруха и търсите виновници. Ако сте решили да скачате от самолета без парашут, ние няма да ви бъдем парашут”, заяви Кириакос Мицотакис, а депутатката от СИРИЗА Рахил Макри го апострофираше силно от мястото си.

На крачка от сбиването бяха депутати от СИРИЗА и ПАСОК. Върхът на антипарламентарното поведение бяха думите, които министър Никос Вуцис подхвърли към свой колега след изказването си: „Знам аз как да удрям, бе...”, последвани от нецензурно обръщение. Фразата беше чута в излъчването  по парламентарния канал, защото до него имаше включен микрофон. Вуцис вече беше предизвикал реакции, след като обвини депутатите от Нова Демокрация и ПАСОК, че с аргументите си дават оръжие  на онези, които искат да задушат страната.

Последва ответна реакция на Нова Демокрация. „Това е срамно. Обидихте брутално честта и репутацията на една цяла парламентарна група”, заяви парламентарният говорител на Нова демокрация Кириакос Мицотакис и заплаши с оттегляне на неговата партия от дискусиите, ако Вуцис не бъде отзован. „Нямате право да превръщате парламента в джунгла, господин Вуцис”, коментира депутатката от Нова демокрация Дора Бакояни.

Щафетата пое Андреас Ловердос от ПАСОК. Неговите нападателни думи предизвикаха реакцията на депутати от СИРИЗА, някои от които станаха и се отправиха заплашително срещу местата на депутатите от ПАСОК.  По-хладнокръвните народни представители побързаха да ги спрат и боят беше избегнат в последния момент. Беше прието пояснението на Вуцис, че е говорил политически и не е искал да обиди патриотизма на никого, и обсъждането продължи в по-спокойна атмосфера.

 

Категории: гръцки парламент законопроект прехвърляне на средства Банка на Гърция сблъсъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus