Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма лимит за чуждестранните кредитни и дебитни карти

29 Юни 2015 / 10:06:16  GRReporter
1086 прочитания

От днес и поне до следващия понеделник, 6 юли гръцките банки са в принудителна ваканция. В момента не функционират и банкоматите, понеже се изисква време те да бъдат приспособени към системата на ограничение в движението на капитали. От следобедните часове те все пак се очаква да се задействат с дневен лимит на теглене 60 евро.

Все още не е ясно дали банките ще отворят дори след седмица, тъй като в законовото нареждане, което правителството издаде в 02:00 след полунощ се посочва, че „затварянето на банките може да има по-малка или по-голяма продължителност”.

Във всички случаи чуждестранните посетители на Гърция няма да имат проблеми с тегленето на пари от банкоматите, стига картите им да са издадени от чуждестранни банки. За тях ограничението от 60 евро на ден не важи.

По време на принудителната банкова ваканция ще бъде преустановено начисляването на лихви по задълженията, които трябва да бъдат изплатени в конкретния период. Сроковете на падеж, представяне и изплащане на чекове, както и съдебните срокове по финансови задължения също се отлагат за периода след възстановяването на функционирането на банките. С решение на Сметната палата се позволява одобряването на плащанията, които са свързани със защитата на обект от държавен или социален интерес, като например плащане на разходи за медицински услуги в чужбина или внос на медикаменти.

Пенсиите

В законовото нареждане се посочва, че изплащането на пенсиите няма да бъде засегнато от налагането на капиталов контрол: „Ръководствата на банките ще обявят начина на изплащане на пенсиите и кои от клоновете им ще функционират за тази цел”.

Клоновете на чуждестранните банки в Гърция също ще бъдат затворени до 6 юли.

Кои транзакции ще могат да се извършват:

-Няма да има ограничения в транзакциите с дебитни и кредитни карти (в зависимост от лимита им) за плащания в Гърция, тоест към сметки в гръцки банки.

-Транзакциите с предплатени карти ще могат да се извършват, но само до останалата в тях до началото на банковата ваканция сума.

-Транзакциите чрез електронно банкиране или по телефона за плащания във вътрешността на Гърция.

-Теглене от банкоматите на суми с карти, издадени от чуждестранни банки. С решение на министъра на финансите е възможно да се наложат ограничения на лимита на сумите.

Никакви други банкови транзакции няма да могат да се извършват с изключение на горепосочените.

Банката на Гърция обяви, че от понеделник, 29 юни до следващия понеделник, 6 юли ще обслужва само транзакции по сметки на гръцката държава, държавните компании и осигурителните фондове. 

Категории: Политика затворени банки капиталов контрол лимит от 60 евро банкомати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus