Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново удължаване на меморандума за 4 месеца без финансиране

21 Февруари 2015 / 12:02:34  GRReporter
1581 прочитания

След три заседания в рамките на 10 дни страните от Еврозоната постигнаха изключително важно споразумение с Гърция, след като всички страни направиха отстъпки.

Споразумението предвижда удължаване на гръцката програма за 4 месеца. Процедурата по ратифицирането на споразумението от националните парламенти ще започне следващия вторник след като правителството изпрати в Брюксел първия пакет от структурни реформи.

Гърция се задължава да завърши текущата програма. От своя страна Европейската централна банка ще отвори отново кранчето на евтината ликвидност, а правителството ще прокара някои мерки в рамките на програмата.

Обаче  всички мерки, които до сега са внесени в парламента, се замразяват до приключването на програмата.

„Имахме много трудни преговори, взехме важни решения за удължаването на гръцката програма” заяви председателят на Εurogroup Йерун Дайселблум.

Той допълни че 10.9 милиарда евро се връщат във Фонда за финансова стабилност и ще бъдат предназначени само за банките, ако те се нуждаят от тях. Това е станало по искане на Гърция.

Когато приключи оценяването на реформите, на Гърция ще бъдат дадени 7,2 милиарда евро, остатък от последния транш. От тях 1.9 милиарда се равняват на печалбата на Европейската централна банка от гръцките облигации.

Гърция поема ангажимент да проведе реформи  и няма да предприема мерки с отрицателно въздействие върху бюджета. Задължава се също да изплати дълговете си към кредиторите.

Партньорите ще гарантират жизнеспособността на гръцкия дълг в рамките на решението на Εurogroup от 2012. Те поемат ангажимент да преразгледат първичния бюджетен излишък, тоест неговото намаляване, като вземат предвид положението в страната.

Реформите ще бъдат оценени най-късно до края на април.

Гръцкото правителство през тези 4 месеца ще изпълнява ангажиментите на текущата програма, която ще бъде завършена. Оценяването й ще бъде извършено не от тройката, а от европейските институции. За превеждането на остатъка от транша ще е необходимо единодушно решение на Εurogroup,  като се вземе предвид постигането на целите.

Гръцкото правителство поема ангажимент да не предприема едностранни действия, които биха анулирали решенията на меморандума. За всяка промяна на текущата програма двете страни трябва да постигнат съгласие, и промените трябва да са финансово неутрални. С други думи, мерките, които се отменят, ще бъдат заместени с други, равностойни на тях.

Гръцката страна не е поставила въпроса за намаляване на дълга. Това ще бъде направено при оценката на програмата и на базата на договора на Εurogroup от ноември 2012, когато беше взето решение за второто спасяване на страната.

Според гръцките източници договорът не предвижда никакви допълнителни мерки, освен онези в програмата.

Що се отнася до компенсациите, партньорите ще намалят изискванията за първичен бюджетен излишък. Припомня се, че според меморандума Гърция е длъжна да постигне излишък в размер на 3% от БВП тази година и 4.5% през 2016 и 2017. Правителството иска целта да бъде намалена на 1.5% от БВП.

Споразумението отваря пътя за излизане на гръцките банки от Механизма за спешна ликвидност ELA, чиято цена е много висока.

С това споразумение Гърция ще остане в програмата. По тази причина Европейската централна банка най-вероятно от сряда ще започне отново да приема гръцки облигации като гаранция за предоставяне на ликвидност.  

Положението рязко се промени вчера, когато се подготвяше заседанието на министрите на финансите от еврозоната. Най-голяма подкрепа Гърция получи от представителя на Франция. Това беше потвърдено и от френския министър на финансите Мишел Сапен, който заяви: „Трябва да направим всичко възможно Гърция да остане в еврозоната”.

Представителят на Германия, който имаше много по-твърда позиция, говори за липсата на доверие и подчерта, че не може гръцкото правителство да обещава, че няма да предприема едностранни мерки, и едновременно с това да внася проектозакони в парламента.

Решаваща роля във вчерашните преговори е изиграл президентът на Европейската централна банка Марио Драги, който участва на заседанието на Εurogroup. Според някои източници той е поискал много настоятелно от представителите на еврозоната да затворят гръцката тема.

В срещите вчера участваха председателят на Εurogroup Йерун Дайселблум, комисарят Пиер Московиси и директорката на МВФ Кристин Лагард. Те се срещнаха последователно с министрите на финансите на Гърция и на Германия Янис Варуфакис и Волфганг Шойбле.

Реакциите на гръцките партии

Говорителят на Нова демокрация Костас Карагунис заяви, че най-лошото е било избегнато за момента, и това е положително. Но според него новото правителство се връща на изходната позиция, която завари от предишното правителство, само че при много по-лоши условия - удължаването на същия меморандум,  оценяване от същата тройка, и  това ще доведе до нов меморандум след това. Според Карагунис всичко това се случва при положение, че предишното правителство щеше окончателно да излезе от меморандума в края на февруари.

В свое изявление от ПАСОК говорят за безредно отстъпление на правителството. Успоредно с това те признават като положителен факт оставането на страната в еврозоната. „Жалко е, че страната плаща скъпо за предизборните лъжи, като се връща назад и губи ценно време и финансова сила” се подчертава в изявлението.

Категории: Eurogroup меморандум удължаване реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus