Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новите гръцки предложения - Too Little, Too Late

10 Юли 2015 / 08:07:40  GRReporter
1178 прочитания

Гръцкият театър на абсурда навлиза в кулминационната си част като късно в четвъртък през нощта правителството на Алексис Ципрас изпрати в Брюксел новите си предложения към кредиторите. На практика СИРИЗА и Независимите гърци приемат да приложат предложението, които институциите-кредитори им изпратиха на 25 юни - същото това, което гръцките избиратели с мнозинство от 61% отхвърлиха на референдума на 5 юли.
    Абсурдът на ситуацията се задълбочава и от факта, че според мнението на много анализатори след въвеждането на банковата ваканция и капиталовия контрол, икономическата ситуация на Гърция рязко се влоши и мерките от 25 юни, т.е. преди обявяването на банковата ваканция, вече не са достатъчни.
    Какво съобщава кореспондентът на Financial Times в Брюксел Питър Шпигел, гръцкото предложение се състои от писмо на премиера Алексис Ципрас, писмо на финансовия министър Евклидис Цакалотос и 13 страници предложение с мерки, които Гърция ще предприеме в замяна на оказването на финансова помощ. За първи път в гръцкото предложение не се споменава изискването за редукция на гръцкия дълг, както и за първи път се подчертава категорично желанието на Гърция да остане част от Еврозоната. Припомняме, че категоричното мнение на предишния финансов министър Янис Варуфакис бе, че гръцкият дълг не е устойчив и трябва да се преструктурира.
    “С това предложение гръцкият народ и гръцкото правителство показва категоричния си ангажимент да проведе реформите и така да гарантира оставането на Гърция в Еврозоната и излизането й от кризата”, се казва в писмото на Алексис Ципрас до кредиторите. Финансовият министър Евклидис Цакалотос е още по-красноречив: “Това предложение гарантира ангажимента ни да останем неделима част от Еврозоната и да спазваме всички правила на нашия монетарен съюз, които гарантират фискална и финансова стабилност, устойчив икономически ръст и реформиране на обществената администрация”.
    Съдържанието на 13-те страници реформи бе одобрено с внушителното мнозинство от 95% от министерския съвет на страната и тази сутрин бе депозирано за обсъждане от гръцкия парламент. В основата си то съдържа мерките, предложени от кредиторите на 25 юни - първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2018, ДДС от 23% за всички храни, единна система за ДДС и по туристическите острови като Санторини и Миконос, като гръцкото правителство предлага по-нисък ДДС само за отдалечените и непопулярни острови. Интересно е да се отбележи, че Санторини и Миконос отхвърлиха с огромно мнозинство предложението на кредиторите на проведения в неделя референдум. Новата система на ДДС ще осигурява всяка година допълнителни приходи в бюджета в рамките на 1% от БВП на страната, т.е. около 1,8 милиарда евро годишно.
    По отношение на пенсионната реформа, кредиторите настояват за незабавното й прилагане, докато гръцкото правителство предвижда тя да започне да се прилага от Октомври 2015. Екипът на Ципрас обаче се съгласява постепенно увеличаване на минималната пенсионна възраст на 67 години до 2022 и премахването на подаръка “солидарност” за ниските пенсии от 2019.
  

Категории: гръцки предложения преговори с кредиторите пенсионна реформа ДДС по островите Алексис Ципрас Евклидис Цакалотос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus