Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата партия на Георгиос Папандреу предвещава сериозни размествания в ляво от центъра

03 Януари 2015 / 14:01:10  GRReporter
1105 прочитания

Днес  в зала на Музея Бенаки ще бъде обявено създаването на новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу -Движение на промяната.  Предварително беше известно, че Папандреу сам ще направи това.  Представители на  партията ще са Филипос Савидис, който ще е и кандидат за депутат, Георгиос Петалотис и Георгиос Еленопулос.

Необходимите за създаването на партията 200 подписи ще бъдат внесени във Върховния съд.  От днес всички учредителни документи ще са достъпни за обсъждане, а подписите ще се събират в офисите на партията. Централата ще е на ул. Пиреос. През следващите дни ще е готова и страницата на партията.

Бившият премиер прави тази решителна крачка, въпреки призивите на стари кадри на ПАСОК, както и на по-млади представители на партията, да не разцепва партията в този решаващ за страната момент.

Според плановете на щаба на Папандреу, в събота следобед на специална изява в Музея Бенаки на ул. Пиреос ще бъдат представени учредителната декларация, името и символите на партията.

В петък вечерта Папандреу покани в Музея Бенаки да дойдат всички онези, които искат да се включат в новата партия. Името й ще е  Движение на промяната.

От своя страна председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос определи като тъжно събитие инициативата на Георгиос Папандреу да създаде своя партия. Той подчерта, че никой няма право да се опитва да разцепва ПАСОК и че „има хора, които имат определения задължения –заради историята, заради мястото им в обществото или заради името, което носят”. Запитан дали Папандреу ще е  фактор на изборите, Венизелос отбеляза, че това няма да се случи, а единственият фактор ще е народът. А относно умерената си реакция, председателят на ПАСОК заяви, че полага усилия да е търпелив, защото чувства тежестта на  националната отговорност.

„Партията ПАСОК е натъжена, но и е настроена решително” каза той  и добави, че бившите министър-председатели и лидери на партии би трябвало да се държат по определен начин- така, както се държат Костас Симитис и Костас Караманлис.

Венизелос добави, че всички предложения на Папандреу са били взимани предвид и  разглеждани с необходимата сериозност и повтори, че мястото на бившия премиер и лидер на ПАСОК е в листите на партията.

Лидерът на ПАСОК говори и за историческата отговорност пред името на Андреас Папандреу. „ПАСОК е ранена, защото се опитват да я разцепят, но ще го преодолее” каза той.

Относно привличането на кадри на ПАСОК в новата партия на Папандреу, Венизелос коментира, че те са малко. Според него, Папандреу е подкрепян  от малка групичка, която винаги е била около него.

Според Венизелос целта на ПАСОК на предстоящите избори е да има стабилизираща роля  и никой не може да попречи на това.

„Главната тема на изборите не е Папандреу, а какво правителство ще бъде съставено” каза Венизелос. Той добави, че партиите са принудени да се коалират и че няма поправителни избори. „Пред нас стоят сериозни проблеми и не може да проведем повторни избори. Това ще е катастрофално”.

Венизелос подчерта, че самият той ще е гарант на сътрудничеството и добави, че ПАСОК е успял да се справи с кризата и е останал стабилен 5 години.

Що се отнася до СИРИЗА, лидерът на ПАСОК заяви, че политическата несигурност ще направи преговорите трудни. „СИРИЗА заявява, че не е обвързана с поетите задължения. А всички страни се уповават на приемствеността”.

Запитан за възможно сътрудничество със СИРИЗА в общо правителство, Венизелос каза, че „СИРИЗА говори противоречиви, неприемливи неща, но това вече сме го преживяли с Нова Демокрация. И те говореха същото, когато влязоха в правителството на Пападимос”.

„Гражданите знаят какво е приемливо и какво-не. Не може страната да е в опасност, а ти са ди подсвиркваш безразлично” подчерта Венизелос.

„Нашата грижа е страната да запази своите постижения... Да намерим мястото, което заслужаваме на световния пазар и в Еврозоната. ПАСОК може да гарантира стабилността в бъдеще. За съжаление, макар че имаме огромни постижения,  отношенията ни с пазарите все още са странни. Спекулациите са големи. От друга страна нямаме път назад. Само 10% от дълга са на пазарите, но дори и с този процент те могат да играят” подчерта лидерът на ПАСОК.

Категории: Движение на промяната Георгиос Папандреу учредяване ПАСОК Евангелос Везнизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus