Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация изпревари СИРИЗА

16 Януари 2016 / 11:01:49  GRReporter
700 прочитания

Социологическо проучване на Metron Analysis за вестник Параполитика показва, че политическият пейзаж се променя. Въпреки че е рано за изводи, изглежда изборът на Кирякос Мицотакис за председател на Нова демокрация предизвиква вълнения както в партиите, така и в обществото.

В предпочитанията на гласоподавателите Нова демокрация води с 3,7% пред СИРИЗА. Характерно е, че управляващата партия пада под психологическата граница на предпочитанията от 20%. Интересен е и фактът, че никоя от малките партии не достига 5%. Ако изборите бяха  днес, извън парламента щяха да останат Съюзът на центристите, Потами и Независимите гърци.

След първите две партии следват Комунистическата партия и Златна зора. Демократичната коалиция отстъпва.

Трябва да се отбележи и фактът, че Кирякос Мицотакис е смятан за най-популярния политик и заедно с Ципрас са разглеждани като най-подходящи да управляват. Общественото мнение е недоволно и разочаровано от политическата система и 8 от всеки 10 избиратели искат радикални промени.

Над 31%, тоест един от всеки трима гърци, не знае за кого би гласувал, не би гласувал или би гласувал с бяла бюлетина.

Ето и как се разпределят предпочитанията:

Нова демокрация: 23,6%

Сириза: 19,9%

Златна зора: 4,6%

Комунистическа партия: 4,6%

Демократична коалиция: 4,1%

Съюз на центристите: 2,7%

Потами: 2,2%

Независими гърци 2,1%

Друга партия: 2,4%

Бяла бюлетина: 7,6%

Няма да гласуват: 14,4%

Не са решилиι: 7,1%

Демократична левица: 2,4%

Народно единство: 2,3%

Междувременно стана ясно, че за следващия вторник е насрочена среща между новоизбрания председател на Нова демокрация Кирякос Мицотакис и премиера Алексис Ципрас. Тя ще се проведе в 15:00 в Министерския съвет.

 

Категории: социологическо проучване Нова демокрация СИРИЗА Кирякос Мицотакис Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus