Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Нова антиевропейска демонстрация поиска "глътка достойнство" за гърците

15 Февруари 2015 / 20:02:30  GRReporter
816 прочитания

На площад „Синтагма” се провежда митинг  под надслов „Глътка достойнство”.

Хората за пореден път бяха призовани чрез социалните медии да се съберат и да протестират срещу утрешното заседание на Еврогрупата. В съобщението във Facebook се казва, че е дошло време народът да поеме промяната в собствените си ръце.

„Избираме достойнството и искаме за себе си и за народите от цяла Европа голяма глътка промяна. […] Продължаваме с упорство и самоувереност” се казва в поста в социалната мрежа.

Правителството за пореден път поздрави  хората за инициативата им да протестират срещу политиката на строги икономии и заяви, че подкрепата на народа му дава сила. Според правителствени източници, демонстрациите на хората в десетки градове в цяла Европа се превръщат в основен фактор, защото засилват позициите на новото гръцко правителство в преговорите.

На площад „Синтагма” към 19:00  се бяха събрали повече от 15 000 граждани. Те държаха знамена и плакати, и скандираха лозунги в подкрепа на Гърция. Това, което обединява протестиращите, въпреки различията в мненията, е  подкрепата за правителството в преговорите с партньорите.

Много хора са се събрали и пред Бялата кула в Солун. Те настояват за „излизане от строгите икономии и от меморандума” и изразяват солидарност с правителството  с оглед на утрешните преговори.

Много протестиращи държат гръцки знамена и знамена на държави – членки на ЕС.

Над 2000 граждани се включиха  в демонстрации за солидарност с гръцкия народ в Лондон и Единбург. Участваха партии и организации от левицата от Великобритания и от Южна Европа. Основният лозунг на демонстрацията в Лондон беше „Не на строгите икономии и победа за гръцката съпротива!”

Протести в подкрепа на гръцките искания за ограничаване на политиката на строгите икономии се проведоха в  целия свят – в Париж, Брюксел, Стокхолм, Лисабон, Амстердам, Австралия.

Центърът на Мелбърн беше препълнен с потомци на гръцки емигранти в рамките н Гръцкия фестивал на  Lonsdale Street. Една от основните теми на изявата беше солидарността с гръцкия народ.

 

Очаквайте подробности.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus