Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Norman Atlantic е имал проблеми с противопожарната защита и спасителните средства, бил е претоварен

29 Декември 2014 / 14:12:43  GRReporter
1088 прочитания

Проблем с противопожарната защита и управлението на пасажерите в случай на евакуация на кораба Norman Atlantic разкрива документ на пристанищните власти в град Патра, свързан с рутинната проверка на плавателния съд, извършена на 19 декември.

Проверяващите инспектори са отправили сериозни забележки за водонепроницаемостта на вратите, спасителните средства, плановете за евакуация на кораба и аварийните светлини на Norman Atlantic. Според документа, издаден от инспекторите, при проверката са констатирани следните нарушения: забелязани са пропуски в сектор «Документация», свързани с плана за евакуация на кораба в случай на опасност (SAR Co-operation plan for passenger ships). В сектор «Аварийни системи» е отчетена липса на аварийни светлини (emergency lighting). Също така в сектор «Противопожарна защита» са забелязани проблеми при блокиращите врати (doors within main). Липси са отчетени и в сектор «Спасителни средства» (Other lifesaving appliances), а проблем е забелязан и по отношение затварянето на водонепроницаемите врати (closing devices watertight doors).

Пристанищните власти са дали 15-дневен срок на компанията-собственик да отстрани проблемите. От бреговата охрана на Патра обаче са отказали всякакъв коментар по въпроса и са препратили журналистите към министерството на мореплаването. Въпрос е отправен и към представители на компанията-собственик ΑΝΕΚ, които са заявили, че фериботът притежава всички сертификати според международните правила за безопасност и не е бил констатиран проблем в охранителните и аварийни системи.

Корабът, плаващ под италиански флаг, е бил нает извънредно от ΑΝΕΚ поради авария на друг ферибот - Superfast. Norman Atlantic е отплавал от Патра претоварен с 222 превозни средства, повечето от които цистерни, превозващи зехтин. Трябва да се отбележи, че по документи фериботът е можел да побере 195 превозни средства.

Според свидетелства на шофьори на цистерните, тежките превозни средства едва са се побрали във ферибота. Според една от версиите, водачи на товарните превозни средства се оплакали на собствениците на транспортните фирми, че може да възникне проблем по време на пътуването, тъй като заради вълнението цистерните можело да се ударят в тавана на гаражното помещение на кораба. Въпреки това те не били послушани и били принудени да вкарат цистерните във ферибота.

Един от спасените шофьори е заявил, че по време на пътуването към Италия поради силното вълнение се е стигнало до разместване на товара, и вероятно триенето на цистерните в металния покрив на гаражното помещение са предизвикали искри, причинили пожара.

Претоварването на ферибота се свързва вероятно с увеличените нужди от превоз на зехтин в Италия. Известно е, че по това време на годината се извършва най-големият обем експорт на зехтин от Гърция към съседната й страна. Особено тази година поради намаленото производство на зехтин в Италия, търсенето на гръцкия продукт е надхвърлило всяко досегашно търсене, факт, който е доказан и от повишаването на цените до почти 4 евро за литър. С други думи това е времето, по което масово се превозва гръцки зехтин с цистерни за Италия, и може би поради тази причина транспортните фирми притискат корабните компании да извършват повече курсове.

В тази връзка вероятно причината за инцидента на ферибота е повишеното търсене на транспорт в съчетание с аварията на Superfast и наемането на по-малък плавателен съд, който не е разполагал с необходимата инфраструктура, за да приеме толкова големи цистерни.

Тази хипотеза трябва да бъде разследвана от пристанищните власти и компетентните специалисти в министерството на търговския флот, чиято поява за съжаление не вдъхва никакво доверие за спасяването на пасажерите, които продължават да отправят отчаян зов за ефективна помощ.

 

 

 

 

Категории: ферибот Norman Atlantic инцидент пристанищни власти инспектори предписания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus