Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция учреди банков гаранционен фонд

14 Октомври 2008 / 14:10:57  GRReporter
1325 прочитания

Координирани действия за защита на вноските и гаранция на заемите на гръцката банкова система предприема правителството. На извънредно заседание, което се състоя в Банката на Гърция представители на финансовите институции в страната обсъдиха детайлите по плана за спасението, който утре ще бъде внесен за одобрение от правителството. В плана ще се наблегне на функционирането на междубанковия пазар и на създаването на Гаранционен Фонд, с цел да влезат свежи пари  в банките. Както заяви Георгиос Алогоскуфис във Вашингтон: «Гърция взема мерки да запази сигурността и доверието на кредитната си система.»


На срещата на Банката на Гърция с представителите на банките, най-важният тема на дискусиите беше приспособяването на мерките, които са решили европейските лидери в Париж към гръцката действителност. Засега правителството на Караманлис няма да пристъпи към национализирането на частните банки както предлага британският премиер Гордан Браун.


Паралелно със създаването на банков гаранционен фонд гръцкият план за спасение включва  гаранции за краткосрочните заеми, а също и подмяна на електронното обслужване на банките, така че те да станат по-гъвкави при управлението на капиталите си. Финансовият министър Георгиос Алогоскуфис предлага също така и гаранции за транзакциите на междубанковия пазар чрез съсдаването на фонд или сметка, които при необходимост да поемат загубите от рискови банкови продукти или лоши кредити.


Една от основните теми, които занимава както кредитните дружества, така и централната банка на страната е, че една голяма част от облигационните заеми, commercial papers и т.н., които използват банките, за да се финансират изтичат през 2009 г. Това означава, че банките ще трябва да намерят начин да ги рефинансират, като не се изключва вероятността за пореден път гарант да стане държавата за десетки милиарди евро. Трябва да се отбележи, че само от облигационните заеми, които изтичат през 2009 г. ще се образува «дупка» от около 12 млрд. евро за банките.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus