Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Срива се гръцката Национална електрическа компания

30 Септември 2008 / 07:09:59  GRReporter
1720 прочитания

            Световната криза се отразява в Гърция най-напред върху Националната й електрическа компания, която очаква през второто шестмесечие на 2008 година още по-големи загуби. За първите 6 месеца на тази година компанията загуби 111,8 милиона евро, а само преди година тя беше печеливша. Според нейния президент Такис Атанасопулос кризата се дължи на увеличаването на разходите за внос на източници на енергия като петрол и природен газ, купуването на електричество от други страни за покриването на търсенето, както и закупуването на права за емисии на въглероден двуокис.


            Кризата веднага се отрази върху акциите на гръцката НЕК, които вчера паднаха до най-ниското си ниво поне за последните 5 години. Лошите новини продължиха с решението на Standard & Poor’s да смени прогнозата си за компанията от neutral на negative, а Moody’s Investors Services понижи оценката на финансовото състояние на компанията от stable на negative. И двете инвестиционни институции се съмняват във възможностите на електрическата компания да се справи с трудностите.


            Междувременно синдикатът на работещите в гръцката НЕК изпрати писмо до главния прокурор Георгиос Санидас писмо от 15 страници, в което обвиняват администрацията на компанията в злоупотреби и некадърно ръководство. Те твърдят, че гръцките потребители плащат на компанията по един милиард евро, а печалбите от нея са разпределени в частни сметки.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus