Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ватопедио собственик на имоти в Румъния и Молдова

28 Септември 2008 / 12:09:03  GRReporter
1744 прочитания

            Скандалният атонски манастир Ватопедио, който се оказа собственик на огромни недвижими имоти, придобити за сметка на гръцката държава, претендира за 50 000 декара земя в Румъния и Молдова. Според кипърската преса игуменът на манастира Ефраим, който е родом от Кипър, разполагал с документи от Византия и Отоманската империя, че тази земя в двете държави принадлежи на манастира. Става дума за 40 000 декара в и около Букурещ и още 10 000 декара в Молдова.


            Медиите в Кипър коментират, че още след като станал игумен, Ефраим отделил много време в изучаването на имотните документи в килиите и складовете на Ватопедио. Става дума за внимателното изучаване на огромно количество стари томове, където били открити документи, носещи и подписа на основателя на съвременната румънска държава Йоан Куза и годината 1862, когато се обединяват княжествата Молдова и Влахия.


            Днес тези имоти принадлежат както на румънската държава, така и на частни лица. Според кипърските адвокати на Ефраим той бил готов да търси правата на манастира в Европейския съд по правата на човека.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus