Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Митничарите прекратиха стачката

26 Септември 2008 / 07:09:29  GRReporter
1656 прочитания

            В 4 часа сутринта в петък завърши бурното заседание на Федерацията на гръцките митничари, които решиха да сложат край на продължилата 4 дни стачка. Няколко часа преди това, в 1,30 през нощта, първоинстанционният съд в Атина обяви митничарския протест за незаконен, след като министерството на националната икономика се обърна към правосъдието за решение. Аргументите на съда са, че решението за стачката е взето от орган, който няма право да обявява стачки и че щетите, които протестът причинява са несъразмерно по-големи от целите, които си поставя.


            Както grreporter.info вече съобщи, митничарите протестираха срещу решението на правителството да закрие специалния фонд, в който се събираха митата и таксите по гръцките граници и който годишно възлиза на около 100 милиона евро. От тях 5 милиона се даваха на държавния бюджет, а 95 милиона евро се разпределяха като месечни надбавки към заплатите на 3500 митничари, които работят в Гърция. Месечната надбавка над редовната заплата на един служител се движи между 600 и 1250 евро в зависимост от трудовия му стаж и длъжностната му характеристика. Как да се разпределят добавките решаваше Федерацията на гръцките митничари. След новия закон тези добавки ще се изплащат директно от държавния бюджет и ще се контролират от министерството на националната икономика. Пак с новия закон се закриват всички специални фондове към всички министерства.


            Спирането на стачката е победа за правителството, което още от самото начало говореше за „високоплатени държавни служители, които държат като заложник цялата страна”. Състоянието по граничните пунктове в Северна Гърция е тежко, като навсякъде са се оформили огромни опашки от тирове. Най-трагично е положението на граничният пункт Евзони край Килкис, където чакащите шофьори губят търпение и прибягват към саморазправи. Бензинът изчезна в цялата страна. Поради липса на гориво спряха фериботите Самос-Кушадъсъ, които обслужват голям брой туристи.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus