Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

ЕК одобри плана за приватизацията на авиокомпания Олимпик

17 Септември 2008 / 14:09:34  GRReporter
1063 прочитания

            Европейската комисия одобри днес плана за приватизирането на авиокомпания Олимпик, който гръцкото правителство беше внесло преди няколко дни. „Авиокомпанията Олимпик създава напрежение между Гърция и Европейската комисия от 1994г. насам. Дори и днес установихме, че гръцкото правителство неправомерно е дало 850 милиона евро на гръцкия национален превозвач”, съобщи вицепрезидентът на Комисията и отговорен по въпросите на транспорта Антонио Тагиани. Тази субсидия противоречи на европейското законодателство и на ангажимента на гръцкото правителство от 2005 година да не инжектира държавни пари в авиокомпанията.


Антонио Тагиани поясни, че преговорите между гръцкото правителство и Брюксел са били много болезнени, но конструктивни и че планът за приватизацията на Олимпик дава дългосрочно решение, което е в полза на Гърция, на конкурентноспособността на компанията и на пътниците й. Според негоопитът от други държавни компании, които са имали сходни трудности показва, че е възможно Олимпик да се изправи на крака и да е конкурентна и без държавни субсидии.


„Новата компания ще запази името и знака на Олимпик, ще бъде изцяло приватизирана и ще бъдат гарантирани трудово-правните права на всички нейни служители”, заяви министърът на транспорта Костис Хадзидакис.


По-конкретно приватизацията на Олимпик ще изглежда по следния начин. Компанията ще се закрие, а всички нейни служители, около 8000 души, ще бъдат уволнени. На мястото на гръцкия национален превозвач ще се създаде новата компания Pantheon, която ще запази името и логото на Олимпик, но ще работи с по-малък персонал и с по-малко полети. Pantheon ще назначава толкова служители, колкото намери за добре. До пролетта на 2009 година новата компания трябва да се приватизира. 2500 служители на Олимпик ще имат правото или да напуснат доброволно, или да приемат друга работа в държавния сектор. Pantheon ще се състои от три компании - едната за въздушен транспорт, която ще носи името и логото на Олимпик, една за наземно обслужване и една за поддръжка. 


Профсъюзът на служителите в авиокомпанията обаче не е съгласен с днешното развитие на нещата. Той обяви за петък, 19 септември, демонстрация и символична окупация на централната сграда на авиокомпания Олимпик на булевард „Сингру”. На 23 септември синдикатът ще окупира административната сграда на компанията в Спата, а на 1 октомври ще организира седящ протест пред министерството на транспорта.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus