Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Щети от „урагана” Lehman Brothers в Гърция

16 Септември 2008 / 08:09:22  GRReporter
1170 прочитания

            Задлъжнелите гръцки домакинства може никога през живота си да не са чували за Lehman Brothers, но много скоро ще усетят по джоба си фалита на четвъртата най-голяма инвестиционна банка. Ръководни служители на Банката на Гърция предвиждат рязко увеличение на цената на заемите дори и без Европейската Централна Банка да вдига лихвения процент. Управителят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос започва серия срещи с управителите на търговските банки в страната, за да обсъдят финансовата система в Гърция и последиците за нея от фалита на Lehman Brothers.


            „Досега нашите банкери само се оплакваха, че кризата наближава. В следващите дни кризата вече ще е тук”, коментира за grreporter.info анализатор на Атинската фондова борса. Според него преките щети върху Гърция от вчерашните събития на Wall Street са минимални и се измерват с милиони долари. Непреките щети обаче са много по-опасни, защото финансовата система на страната няма пари, за да ги неутрализира. Оттук нататък не просто заемите ще станат по-скъпи, но ще стане много, много трудно получаването на заеми.


            Като първа стъпка се очаква банките да повишат лихвените проценти на жилищните заеми в случаите, в които те не са обвързани с Европейската централна банка, т.е. така наречените spread продукти, на потребителските заеми и на кредитните карти. Така например за жилищен заем от 100 000 евро увеличаването на лихвения процент с 0,25 на сто означава с 15 евро по-висока месечна вноска. Финансови специалисти съветват да се ограничат покупките с кредитни карти, за да се намали тежестта, която се поема от крайния потребител на финансовите услуги.


            Нерадостна е и картината на Атинската фондова борса, която вчера приключи със спад от 3,78 на сто и индексът й падна под 3.000 – т.е. на нивото си от 2005 година. Единствената голяма компания, която приключи деня с минимални ползи беше Coca Cola +0,12%. Най-големият губещ сред големите фирми се оказа Intralot -8,82%, следвана от Alfa Bank -7,47% и от Bank of Cyprus -6,98%.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus