Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Турски пари за македонското лоби в Америка

14 Септември 2008 / 18:09:29  GRReporter
1789 прочитания

            Организацията на турците в Америка Turkish Confederation of America реши да подкрепи организацията на македонците в Америка United Macedonian Diaspora със 150 000 долара. Седалището и на двете организации е в столицата на САЩ Вашингтон. Парите трябва да се усвоят за лобизъм, т.е. за влияние върху взимането на политически решения, в следващите три години. Освен това Turkish Confederation of America се е ангажирала да дава по 1 долар за всеки долар-дарение, което United Macedonian Diaspora е в състояние да събере, докато се доближи сумата 50 000 долара.


            Информацията предизвика възмутени коментари в гръцката преса, които обясняват турско-македонското сътрудничество с принципа „врагът на моя враг е мой приятел”. Гръцките медии припомнят възторженото признаване на Македония под конституционното й име от Турция и горещата подкрепа на Анкара за македонското членство в НАТО, което щяло да доведе до „по-голяма стабилност на Балканите”. Гърците иронизират израза в кавичките и го смятат за заместител на „по-голямо влияние на САЩ на Балканите”.


            Много гръцки издания поместват снимки от демонстрация във Вашингтон, която се е състояла през юли и е била организирана от двете организации, където се вижда плакат с надпис „Гръцките войски вън от Македония!”. Цитира се интервю на президента на Turkish Confederation of America Гюнай Евич, който говори за „топли връзки с Македония, където далечните ни роднини-турци живеят мирно”. Според гръцките медии той има предвид т.нар. турско малцинство в Северна Гърция, която самите гърци наричат Македония.


            Особена тревога сред американските гърци, а и сред гръцките медии предизвиква изказването на президента на United Macedonian Diaspora Методица  Колоски, че „двете организации ще си сътрудничат, за да могат да бъдат чути по света най-важните им цели – разширяването на НАТО и спазването на човешките права на Балканите, което означава признаването на турско и македонско малцинство в Северна Гърция”.


            Особено неприятен за гърците е фактът, че след като македонският премиер Никола Груевски лансира идеята за македонско малцинство в Северна Гърция, правителството в Анкара реши да отвори държавните си архиви за македонски учени, които да помогнат за историческото аргументиране на тази теза.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus