Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Условията на труд в Гърция по-лоши от средните за ЕС

12 Септември 2008 / 10:09:37  GRReporter
1347 прочитания

            Условията на труд в Гърция като цяло са по-лоши от средните за Европейския съюз, става ясно от изследване на европейския център Eurofound, което ще бъде представено в понеделник и вторник в Атина. Съгласно него гърците работят по 45,4 часа на седмица, въпреки споразумението между синдикати и работодатели за 40-часова работна седмица. Средната продължителност на работната седмица за 27-те страни от Европейския съюз е 38,4 часа.


            Един от всеки четирима гърци работи повече от 10 часа на ден най-малко пет дни в месеца. Свръх-натоварването в Гърция е по-често, отколкото в ЕС, където само един на всеки 6-ма работещи се оказва в същото положение. В същото време догодите на работещите гърци са по-малки от средните за останалите европейци. Договореното увеличение на доходите между синдикатите и работодателите е било 5,1 на сто за 2007 година. Комбинирано с инфлацията в страната реалното увеличение на възнаграждението е едва 1,2 на сто, при средното за останалите страни-членки 2,3 на сто.


            В същото време гърците не разполагат с възможността  за плаващо или гъвкаво работно време, от която се възползват повечето европейци. Гърция е на трето място отзад напред сред Кипър и България по възможност за гъвкаво работно време. 68,1 на сто от гърците вярват, че работата им уврежда здравето, за Европа този процент е едва 35,2 на сто. Един на всеки двама гърци се оплаква от болки в гърба или кръста и от стрес, причинен от работата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus