Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Меглена Кунева: В България трябва да се назначи омбудсман по публичните услуги

09 Септември 2008 / 15:09:59  GRReporter
1536 прочитания

            В България трябва да се назначи омбудсман, който да се занимава само с оплакванията на гражданите от публичните услуги като топлофикация, електроснабдяване и водоснабдяване. Това предлага европейският комисар, отговорен за защитата на потребителите Меглена Кунева, която дава за пример Гърция. „Финансовият сектор в Гърция е на много ниско ниво. За сметка, която не е активна, клиентите плащат такса между 1 и 15 евро. За всяка банкова транзакция се плаща такса между 10 и 22 евро. 3,5 евро плащат за всяко ползване на АТМ-машините. Затова в страната се създаде длъжността финансов омбудсман. Само за 2007 година при него имаше над 9000 оплаквания на клиенти”, казва госпожа Кунева и предлага в България да се създаде подобна длъжност, но предназначена за клиентите на обществените услуги.


Меглена Кунева е в Атина за участие в конференцията "Предприемачество с хуманно лице", на която освен нея присъстваха още трима комисари на Европейската комисия - за телекомуникациите Вивиан Рединг, за околната среда Ставрос Димас и за регионалната политика Данута Хюбнер.


            Румъния, Гърция и България са трите страни с най-слабо ползване и разпространение на интернет в рамките на Европейския съюз и този факт трябва драстично да се промени, смята еврокомисарят, отговорен за защитата на потребителите. Европа като цяло изостава в използването на интернет за покупко-продажби в сравнение със страни като САЩ, Канада и Австралия. 56 на сто от потребителите на интернет в ЕС са пазарували он-лайн, но само 13 на сто от тях са търгували извън пределите на собствената си страна. „Пазарът и търговията все повече ще се развиват със средствата на интернет и все по-малко със средствата на класическите покупко-продажби. Затова е много важна директивата за електронната търговия, която трябва да определи правилата на играта и да защити потребителя от всякакъв национален протекционизъм”, подчерта Меглена Кунева.


            Тя посъветва всички потребители, които имат оплаквания към стоките или услугите в която и да е страна-член на ЕС да се обръщат към съответния Европейски потребителски център. В София той се намира на улица „Бачо Киро” 18. Този център заедно със сентъра в европейската страна, където е предоставена некачествената стока или услуга, ще защитят правата на потребителя, без да се налага той да отива на място.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus