Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Краят на рибарската лодка

25 Август 2008 / 18:08:13  GRReporter
3118 прочитания

            Рибарската лодка е вид, застрашен от изчезване в Гърция. Страната, която притежава най-големият рибарски флот в Европа ще трябва да унищожи 7500 рибарски лодки в следващите 5 години. Същата съдба ще имат и малките рибарски лодки в Испания, Франция, Италия, Малта и Словения. Според Европейската комисия твърде многото рибари в тези страни са причината в Средиземно море да има свръх улов на риба, който достига до 88 на сто, докато средният свръх улов в световен мащаб е 25 на сто.


            Европейският съюз е втората световна риболовна сила след Китай. Три страни в него – Гърция, Италия и Испания държат 60 на сто от риболовния му флот. 7 милиарда евро е годишният оборот от риболов в Европейския съюз.


            Самите рибари, които ще получат компенсация, но ще трябва да се откажат от занаята си, не са съгласни с политиката на Европейския съюз. Според тях малките лодки не са причината за свръх улова на риба, тъй като те излизат само в близките до брега води и то само в хубаво време. Според традиционните рибари причината за свръх улова на риба са големите риболовни кораби, които излизат в открито море и ловят със ситни мрежи, в които се хващат и малките рибки и така се възпрепятства възпроизводството на видовете.


            Рибарските лодки имат и чисто сантиментална стойност за страна като Гърция, тъй като те не са променяли значително вида си в последните 4500 години. Имат романтична красота, боядисват се в различни цветови съчетания и обикновено носят нежни имена. Много от тях имат музейна стойност и би било жалко да бъдат унищожени. Много общини предлагат да се създаде музей на риболова и различните типове лодки да бъдат представени в него, но за сега това предложение е само идея.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus