Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Матю Нимиц: Възможно е решение до края на септември

22 Август 2008 / 10:08:05  GRReporter
640 прочитания

            Международният посредник за урежването на спора между Атина и Скопие за името на бившата югославска република Матю Нимиц заяви, че е оптимист двете страни да намерят решение до края на месец септември. Американският дипломат има срещи в Скопие с президента на Македония Бранко Цървенковски и след това с премиера на страната Никола Груевски. В изявление за медиите след разговорите той съобщи, че и двамата македонски ръководители имат еднакви виждания за името на страната и в откровен разговор са изложили кое е възможно и кое не е възможно да се иска от тях.


            “Имам впечатлението, че до края на септември ще сме в състояние да намерим компромис на спора”, заяви Матю Нимиц. Запитан дали са били обсъждани варианти на името Северна Македония, той отговори: “Обсъждаме много варианти за име. Знам, че в медиите се появи името Северна Македония, но аз нито ще го потвърдя, нито ще го отрека”. Според международния посредник Гърция също имала нагласата да се реши спора в обозримо бъдеще.


            Не на това мнение е македонският премиер Никола Груевски, който обвини Гърция, че не желае да реши спора за името и се опитва да прехвърли вината за това върху Скопие. “Гърция няма желание да реши спора за името на Македония преди изборите за европарламент през следващата година и се опитва да изкара Македония виновна за това”, каза той. Както е известно, ако преговорите за името на Македония завършат до септември, страната ще получи покана за членство в НАТО още в мандата на сегашния американски президент Джордж Буш, което е неговото лично желание.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus