Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Работа без правила в гръцкия туризъм

19 Август 2008 / 15:08:15  GRReporter
627 прочитания

Ниски заплати, нерегламентирано работно време, което достига до 14 часа на ден седем дни в седмицата и никакви социални осигуровки за работещите по гръцките курорти.

Над 30 000 чужденци работят всяко лято в гръцките курорти, твърди проучване на вестника “Елефтерос типос”. Заплатата, която един чужденец заработва в гръцкия туристически бранш рядко надвишава 300 евро на месец, а условията, при които се труди са робски. По време на пика на сезона, месеците юли, август и септември работното време достига до 14 часа на ден, седем дни в седмицата. Според изданието никой никога не проверява при какви условия големите, а и малките хотели и ресторанти наемат чужденци.


            В Гърция има 40 фирми, легални и нелегални, които посредничат при наемането на работна ръка от чужбина. За туристическия сезон се предпочита формата на наемане на «стажанти» - студенти най-вече от източноевропейските страни-членки на Европейския съюз. Така заобикалянето на правилата става най-безпрепятствено. За да си намери сезонна работа в гръцкия туризъм, един студент трябва да представи удостоверение от университет, че е студент, удостоверение, че университетът е легален, удостоверение от съда за чисто съдебно минало, акт за раждане, медицинска осигуровка и паспорт.


            От своя страна работодателят се задължава да го обучи на занаята, като му заплаща минимална работна заплата, която започва от 100 евро и достига до 300 евро на месец. Настанява го да живее в рамките на курорта с още 4-5 души в стая и му осигурява храната. За заплащането на социална осигуровка и дума не може да става. Изчислено е, че един «стажант» докарва средно на работодателя си по 3000 евро на ден в пиковия сезон.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus