Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Матю Нимиц: Много и объркани проблеми между Атина и Скопие

14 Август 2008 / 10:08:43  GRReporter
643 прочитания

            „Между Атина и Скопие съществуват много и объркани проблеми”, заяви в Ню Йорк международният посредник за уреждането на спора между Гърция и Македония за името на бившата югославска република Матю Нимиц. Вчера той имаше последователни срещи с представителите на двете преговарящи страни Никола Димитров и Адамандиос Василакис. Все пак Матю Нимиц призна, че основната задача на мисията му е намиране на решение за името на Македония. „Спорът е решим и ние обсъдихме разнообразни идеи за приемливо име”, подчерта международният посредник.


            След срещата си с Никола Димитров и Мартин Протунгер, специален пратеник на македонския премиер на преговорите, американският дипломат обяви, че до седмица-две ще посети Скопие, за да обсъди с македонските държавници повдигнатите от премиера Никола Груевски проблеми в двете му писма до Нимиц и до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. ХНай-вероятно след Скопие Нимиц ще посети и Атина.


            От кабинета на генералния секретар на ООН също потвърдиха, че на срещата Нимиц-Димитров са обсъдени и много други въпроси, но основните разговори са били за името на Македония. В последните седмици македонският премиер Никола Груевски отправи писмено искане до посредника Матю Нимиц и до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в общия пакет преговори с Атина да бъдат включени и признаването на македонско малцинство в Гърция, признаването на македонската православна църква от страна на гръцката православна църква и промяната на името на международното летище „Македония” в Солун.


            Както може да се предполага, гръцката страна е категорично против излизането извън рамките на преговорите за името на бившата юго-република.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus