Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Откриха древногръцки компютър и калкулатор

01 Август 2008 / 13:08:41  GRReporter
1276 прочитания

В началото на 20-ти век, археолози отркиват мистичен бронзов предмет, голям колкото кутия за обувки. Години наред учени се опитват да разберар за какво служил този предмет, и тази седмица, близо век по-късно, те установиха че е древен калкулатор, използвах от Гърците преди 2000 години.


Предметът е кръстен Механизма на Антикитера, което е името на острова където е бил открит, и можел да предсказва слънчеви затъмнение и да калкулира четири-годишния цикъл на Олимпийските Игри.


От Института за Изучаване на Древния Свят в Ню Йорк, където декодират механизма, го наричат първия аналогов компютър. След повече от 2000 години на дъното на Средиземно Море обаче, от механизма са останали само 82 парчета бронз и около 30 малки колелца, а пък повечето от надписите са скрити от ръжда. Учените използват рентгенова компютърна томография, което показва рентгенови снимки на парчетата под слоя от корозия.


„Цикъла на Олимпиадата е нещо много просто за калкулиране, и никога не сме очаквали такъв сложен инструмент да се занимава с това. Откитието обаче показва че Олимпийските Игри са били най-важно социално и спортно събитие в живота на древните Елини и затова не е трябвало да има никаква грешка при калкулирането на точния период за игрите.” Каза Тони Фрийт, член на проекта за Изследване на Механизма на Антикитера.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus