Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Матю Нимиц отново в Атина

26 Юни 2008 / 09:06:02  GRReporter
734 прочитания

            Тази сутрин в 11,00 часа гръцкият външен министър Дора Бакояни ще разговаря с международния посредник за уреждането на спора за името на Македония Матю Нимиц. Нимиц, който винаги е казвал, че мисията му няма краен срок, ще поиска от гръцката страна по-интензивни преговори за излизането от задънената улица  - ситуация, до която се стигна след гръцкото вето върху членството на Македония в НАТО. Както е известно, Атина не бърза да разреши спора тъй като първо вярва, че времето работи в нейна полза и второ смята, че с влизането на Барак Обама в Белия дом ще е в по-силна позиция да наложи условията си на Скопие.


            Публикации в гръцките и македонските медии твърдят, че Матю Нимиц ще направи нови предложения за името на бившата югославска република. От канцеларията на нюйоркския дипломат опровергаха тези твърдения. Лансираните в гръцката преса имена бяха Северна Република Македония, Република Северна Македония и Република Македония (Северна). От публикациите не става ясно дали тези предложения се отнасят до двустранните контакти между Атина и Скопие, каквато винаги е била позицията на Нимиц или ще задължат страната да промени конституционното си име.


            В петък Матю Нимиц ще е в Скопие за разговори с президента Бранко Цървенковски и премиера Никола Груевски.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus