Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Среща Райс-Бакояни в Берлин

24 Юни 2008 / 09:06:00  GRReporter
721 прочитания

            Седмица с развитие по македонския въпрос очакват политическите наблюдатели, тъй като днес в Берлин се очаква среща Кондолиза Райс-Дора Бакояни, а в края на седмицата международният посредник Матю Нимиц ще посети Атина и Скопие.


            Американският държавен секретар Кондолиза Райс и гръцкият външен министър Дора Бакояни ще се срещнат в Берлин в рамките на донорската конференция за палестинските територии. Срещата е по инициатива на американската страна. Двете допломатки трябваше да разговарят на територията на германското външно министерство, но по желание на гръцката страна това ще стане в хотела, в който е отседнала Бакояни.


На срещата Райс и Бакояни ще си кажат много неща, но сред акцентите със сигурност ще бъде спорът за името на Македония. Както е известно, Вашингтон иска бързо разрешаване на спора и влизането на Македония в НАТО колкото се може по-бързо. От друга страна Атина смята, че времето работи в полза на гръцката страна, защото от една страна се изчерпва търпението на македонците, а от друга с Барак Обама в Белия дом Скопие ще се лиши от американска подкрепа.


Междувременно в четвъртък в Атина пристига международният посредник Матю Нимиц за разговори с Бакояни и други висши представители на гръцката дипломация. В петък той ще е в Скопие за среща с президента Бранко Цървенковски и премиера Никола Груевски. В официалното съобщение на канцеларията на Нимиц се отрича твърдението на гръцки медии, че той е направил ново предложение за името на бившата югославска република. Гръцките медии твърдят, че новото предложение е Република Северна Македония, Северна Република Македония или Република Македония (Северна).


В интервю за македонската агенция МИА премиерът Никола Груевски определи гръцката позиция като истерична. Той обвини гръцкия преговарящ Адамантиос Василакис, че се държи арогантно по време на преговорите и де факто отказва да преговаря и иска само да налага условия. „След 30-40 години гръцкият народ ще се срамува от поведението си спрямо нас”, заключава Груевски.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus