Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Новите технологии и хората с увреждания

23 Юни 2008 / 15:06:57  GRReporter
732 прочитания

            През миналата година Гърция е дала 100 милиона евро за 12 проекти, чиято цел е да се използват предимствата на цифровата телевизия за хората с увреждания. Става дума за филмов материал, озвучен по подходящ начин за хората с проблеми със зрението, съпроводен с надписи за хората, които имат проблем със слуха или съпроводен със жестомимичен превод за глухонемите. Този видеоматериал е раздаден на специализираните училища за хората с увреждания и на 70 обществени библиотеки в страната.


Това бе съобщено от специалният секретар на Съвета по цифровизация Василиос Асимакопулос на конференцията „Медиите и хората с увреждания”, която се провежда за трети път в Атина. Темата на тазгодишното издание е новите технологии и хората с увреждания. Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че се прави много възможностите на цифровата телевизия да се използват така, че да осигурят достъп до телевизионната медия на хората, които поради инвалидността си доскоро не са могли да я следят.


Йоанис Георгалис от Института по цифрова техника в Крит представи 8 образователни продукти за началното и средното училище, които представляват литературни произведения, представени с говор, така че да са достъпни за деца, които не виждат. Детето следва инструкции, също давани с глас, за да може да избере коя глава от кигата да „прочете” и за да отговори на въпроси за съдържанието след всяко произведение.


За съжаление, обаче, не така стои въпросът с интернет. Според Никос Вулгаропулос, издател на уебсайта www.disabled.gr и на списанието „Инвалидност сега” най-големият проблем е липсата на софтуер за управление на компютър с глас, който говори на гръцки език. Това прави интернет изцяло недостъпен за хора с най-различни увреждания. А причината да няма все още такъв софтуер е позицията на софтуерните компании, че пазарът за такъв софтуер е малък и не си струва да се инвестира в него.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus