Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нови скокове на данъците в Гърция през 2009

19 Юни 2008 / 09:06:25  GRReporter
637 прочитания

Нова поредица от данъчни реформи се разглежда от икономическия щаб на правителството за осигуряване на по-високи държавни приходи от 1 януари 2009 г. Според информация от медиите, първите крачки за подсилването на бюджет 2009 от страна на икономическото министерство са:


1.      Увеличаване (трето по ред) на цените по данъчна оценка на недвижимите имоти в и извън регулация. Промяната ще засегне около 16 данъци и такси, които съпровождат придобиването или притежаването на недвижим имот.


2.      Неиндексиране на данъчните таблици. Въпреки намаляването на данъчните коефициенти с 2% от 1 януари 2009 г., запазването на данъчните ставки на същите нива, ще доведе до натоварване на бюджетните заплати и пенсиите.


3.      Увеличаване на Единичните коефициенти за чиста печалба, което ще засегне основно малките и средните предприятия, които всяка година се включват в процедурата по автоматично прехвърляне на висящи сделки, с цел да се избегнат редовните данъчни проверки.


4.      Предизвестеното вече увеличаване на специалните данъци върху потреблението на горивата, в рамките на постепенното хармонизиране с минималните стойности за ЕС. Трябва да бъде отбелязано, че с това увеличаване на данъците върху горивата просто се приближават стойностите до най-ниските нива, които се поставят като изискване от Общността и следователно промяната е задължителна.


5.      Увеличаване на минималната стойност на специалния данък върху цигарите, в рамките на кампанията против тютюнопушенето.


6.      Увеличаването на пътния данък за частните леки автомобили, който в момента е на нивата от 2006 г. Заплащането ще стане в рамките на 2008 г. и сумите ще подсилят приходите за тазгодишния бюджет. Много е вероятно това увеличаване да бъде съчетано с различни мерки за опазване на околната среда – по-високи данъци за колите, които замърсяват повече, както и за големите кубатури.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus