Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Дора Бакояни: Предложението на Али Ахмети за името на Македония ни удоволетворява

18 Юни 2008 / 14:06:22  GRReporter
860 прочитания

            „Предложението на Али Ахмети за името на Македония ни удоволетворява, защото отразява реалността в страната”, заяви гръцкият външен министър Дора Бакояни на пресконференция пред дипломатическите репортери, акредитирани в Гърция. В неделя в интервю за вестник „Елефтеротипия” лидерът на Демократичният съюз за интеграция заяви, че реалността на Балканите през 2008 е различна от тази при обявяването на независимост на Македония и че името на страната трябва да се промени, за да отговаря на етническия характер на населението й. Т.е. Гърция не би се противопоставила на име от типа Македоноалбанска Република. Все пак гръцкият първи дипломат призна, че изборите в бившата югославска република са доказали, че силната фигура е лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.


            Според Дора Бакояни няма охлаждане в отношенията между Вашингтон и Атина след гръцкото вето върху членството на Македония в НАТО. Тя заяви, че тези отношения са традиционно добри и че двете страни са съюзници в много международни организации, но че имат и своите различия. Едно от тях е името на Македония. Гръцкият първи дипломат призна, че все още няма дневния ред на срещата си с американския държавен секретар Кондолиза Райс, предвидена за вторник, 24 юни, но че двете обикновено говорят откровено и конструктивно по всички въпроси от взаимен интерес.


            Външният министър на Гърция заяви, че страната засега няма да признава независимостта на Косово. Атина има свое представителство в Прищина, но Прищина няма свое представителство в гръцката столица. „Косовската страна никога не е изявявала желание да отвори такова представителство, но ако това желание бъде заявено, нашият отговор ще е положителен”, каза Дора Бакояни. Тя също така съобщи, че Гърция се готви да обжалва решението в нейна вреда на Европейския съд за правата на човека за закритите мюсюлмански организации в Ксанти и Комотини, заради наличието на определението „турски” в имената им.


            „Ирландското „не” на Лисабонския договор поражда несигурност за бъдещето на Европейския съюз. Европейските лидери трябва бързо да оценят новите обстоятелства и да продължат напред. Ратификацията на договора трябва да продължи и сред останалите 8 страни, които още не са я направили”, заяви гръцкият първи дипломат. Според нея позицията на Гърция винаги е била ясна – за Атина колкото по-силен е Европейският съюз, толкова по-добре. И това е мнението не само на гръцкото правителство, но и на самите гърци.


            Дора Бакояни обяви, че Гърция ще отпусне финансова помощ за палестинските бежанци в Ливан.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus