Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„НЕ” на промяната на фамилията

18 Юни 2008 / 09:06:43  GRReporter
898 прочитания

С лозунга „Не съм собственост на мъжа си” феминистки организации протестират срещу законопроекта на министерството на правосъдието, който предвижда възможността за приемане на една и съща фамилия от съпрузи по взаимно съгласие. Според тяхното тълкуване, в „патриархална” Гърция това означава, че се оставя възможност за оказване на натиск върху жените да приемат фамилията на съпрузите си след сключването на брак. Със законопроекта, който беше одобрен преди броени дни от Правителствената комисия се променя един важен член на закон 1329, който беше приет през 1983 г. от първото правителство на ПАСОК във връзка със семейното право и се оказа основополагащ за правата на жените в Гърция и за равенството между половете в семейството.


По-конкретно в новия проектозакон се предлага жената да не запазва задължително фамилното си име, както предвижда действащият в момента закон, а да приема фамилията на съпруга си, ако съществува съгласие и от двете страни. Феминистките организации – „Група на жените от Солун”, „Световно движение на жените” и бакалавърската програма за равенство между половете към ТЕИ-Патра- са подписали обща протестна декларация, чрез която искат да събудят общественото мнение да реагира своевременно преди приемането на закона. В изявлението, съвсем уместно се декларира, че, както „знае г-н министърът, никой мъж в Гърция не би приел – и правилно, при положение, че името е основен елемент на идентичността на индивида – да промени фамилията си и да приеме тази на съпругата си”.


Доводите на правителството са, че след премахването на фамилията на съпруга, първоначално от паспортите, а по-късно и от личните карти става много трудно за законните двойки, особено при пътуванията им в чужбина, да докажат, че са такива, в следствие на което са подложени на множество неудобства.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus