Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Създават комисия за борба с поскъпването

18 Юни 2008 / 08:06:18  GRReporter
726 прочитания

          Гръцкият министър на развитието Христос Фолиас обяви създаването на комисия за борба с поскъпването като част от опитите на правителството да ограничи спекулативното повишаване на цените на основни стокии услуги. Комисията ще има контролни, ценорасписни и ценообразуващи функции и в нея ще вземат участие специалисти от министерствата на развитието и на националната икономика и финансите.


          В същото време гръцките организации за защита на потребителите обявиха, че насочват вниманието си към бойкотирането на безоловния бензин, чиято цена в Атина достигна едно евро и тридесет цента, а в островната част на страната надхвърли едно евро и четиредесет цента. Това ще бъде третият поред бойкот, след като в последните 2 седмици потребителите масово се включиха в бойкотите на тестените изделия и на прясното мляко.         Според Федерацията на потребителите ИНКА основни стоки като храни и облекла в Гърция поскъпват десет пъти повече, отколкото средното поскъпване за страните от Европейския съюз.


Най-голям скок на цените регистрира морският транспорт в Гърция, като в някои случаи увеличението достига до 179 на сто. Отчасти причината за увеличението е поскъпналото гориво и либерализирането на пазара, което направи правителството на Костас Караманлис, но основната причина е навлизането на супер бързи и модерни кораби, които предлагат VIP и луксозни условия за пътуване до островите. Показателно е, че въпреки че са чувствително по-скъпи билетите за тях се разпродават първи и едва след тях туристите се ориентират към класическите фероботи, които са много по-евтини, но и по-бавни и по-стари.


В четвъртък в Атина ще се проведе голямо протестно шествие срещу поскъпването на живота като цяло. Според гражданските организации тежестта от увеличаването на цената на петрола на международните пазари не трябва да се поема изцяло от крайните купувачи. Производителите трябва да ограничат печалбите си, а правителството трябва да контролира тарифните таблици в разумни граници.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus