Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

ПАСОК раздвоено след изгонването на Симитис

17 Юни 2008 / 09:06:03  GRReporter
718 прочитания

Непредвидими са последствията от окончателния разрив в отношенията между председателя на ПАСОК Георгиос Папандреу и бившия премиер на Гърция Костас Симитис. Решението Симитис да бъде отстранен от парламентарната група разделя партията, както показват статистическите проучвания. Висши кадри на социалистическата партия коментират действията на Папандреу като рискови. Паралелно с това на косъм се размина допълнителното влошаване на кризата, като бяха избегнати още изключвания на социалисти, изказали критика по отношение на действията на председателя на ПАСОК.


Въпреки всичко Георгиос Папандреу изглежда е решен да пристъпи към нови изключвания, ако това се наложи. „Не е имало план за действие срещу Симитис. Папандреу беше предизвикан и реагира. И ще реагира отново, ако бъде предизвикан още веднъж”, заявиха от централата на социалистите. В групата около Папандреу цари мнението, че в края на краищата той ще излезне по-силен от цялата ситуация. Според изявления пред медиите на политици от неговия кръг, много хора от средите на ПАСОК са вярвали, че могат да пренебрегват неговата власт, поради съглашенския имидж, който е лансирал. Други пък коментират, че ако не е пристъпил към действие от подобен мащаб надали щеше да стигне и до изборите.


От друга страна коментарите в медиите за сблъсъка със Симитис предричат освобождаването на непредвидени реакции, като не са малко и тези, които смятат, че това ще доведе до консолидиране на вътрешната опозиция в партията около бившия премиер. Очаква се също така и социологическите проучвания да изиграят своята роля. Съперникът на Папандреу за лидерския пост в партията Евнагелос Венизелос и кръгът около него умишлено избягват да вземат открито страна. Самият Симитис не показва огорчението си от развитието на ситуацията. „Нямам никакво намерение да създавам нова партия, но също така не смятам и да продължавам да мълча. Край на мълчанието.”, с тези думи Костас Симитис определи политическия си курс, намерения и цели от тук нататък.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus