Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Безработицата стигна 9%

15 Юни 2008 / 10:06:15  GRReporter
626 прочитания

От 8% през февруари, безработицата скочи на 9% през март, според данни на Националната статистическа служба на Гърция. Кризата на трудовия пазар засяга предимно жените (12,7%) и в по-малка степен мъжете (6,3%). Колкото до възрастовите групи, отново се запазва тенденцията от последните години, най-проблемна да е ситуацията при младите хора. В групата от 15-24 години, безработицата достига 27,1%, а при 25-34 годишните – 11,9%. Географското разпределение на феномена показва, че в южните части на Егейския регион показателите са най-високи (20,8%), като следват източна Македония и Тракия – с 11,8%, остров Крит – с 10,7% и Епир – с 10,2%. Най-ниска е безработицата в северните части на Егейския регион (5,4%) и в област Атика (7,2%). Що се отнася до цялостната картина за трудовата заетост в Гърция, активното население се изчислява на 4 494 724 души, безработните – на 442 558 души и икономически неактивни са 4 287 843 души.

В същото време, шефът на Националната електрическа компания на Гърция (ДЕК) Панайотис Атанасопулос, в изказването си на годишното общо събрание на акционерите, поиска увеличаване на тарифите от порядъка на 9% в рамките на 2009 г. Всъщност, Атанасопулос поиска да се прехвърли тежестта от увеличаването на цените на горивата върху потребителите на електроенергия, с цел да не се превърне ДЕК в „проблемно” предприятие. Той се позова на примера на Италия, където според неговите думи, тарифите са с 86% по-високи от тези на Гърция, въпреки че става дума за сходен пазар на енергия. Трябва да припомним, че от 1 юли 2008 г. тарифите за домашно потребление ще се увеличат със 7%, като паралелно се освободи пазара на електроенергия с високо напрежение, където обаче има ограничение до 10%. По-този начин, при положение, че от 1 юли 2007 г. тарифите за домашно потребление се увеличиха с 12%, то за последните 3 години се оказва, че токът в Гърция ще поскъпне с 28%.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus