Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Боклукът на Солун най-после намира решение

13 Юни 2008 / 08:06:48  GRReporter
797 прочитания

Към решаване на проблема със скалдирането на отпадъци се отива в Солун, след като главният секретар на област „Централна Македония” Йоргос Цьотрас свика извънредно заседание с участието на кметовете на Лангада, Мигдония, Асирос, Вертискос, Терми, Микра, Василики и Солун. На него се взе решение да започне пробна експлоатация на санитарното сметище в Маврорахи, като паралелно за 40 дена ще работи и сметището в Тагарадес, което ще поема все по-малко боклуци до крайното му затваряне.


Както заяви Цьотрас, областната управа обещава да отпусне 21 100 000 евро за планирането на стопанисването на отпадъците на Солун. Завършването на санитарното сметище в Агиос Андониос ще бъде включено в националната стратегическа референтна рамка, като също така се субсидира и завършването на четири станции за товарене на камиони за боклуци, както и обновяването на сметищата в района на Солун. Главният секретар подчерта още, че 17-те сметища ще продължат да работят до 6 ноември, когато завършва пробната експлоатация в Маврорахи.


Тогава, областната управа ще издаде решение за спиране на експлоатацията на старите сметища като перспективата е до края на годината да бъде преустановена работата на всички. Едновременно с това ще продължи обновяването на Тагарадес, като ремонтните работи там са финансирани досега с почти 14 млн. евро. Йоргос Цьотрас заяви още, че прилагането на практика на това решение предполага одобряването му от общинските съвети и изрази своята надежда в края на седмицата Солун да изглежда отново, както би трябвало.


Разликата между старите и новите е, че при първите отпадъците просто се натрупват на едно място, докато при все още експерименталния модел от Маврорахи и Агиос Андониос отпадъците ще се заравят в земята по специална хигиенно-санитарна технология.Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus