Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Матю Нимиц: Разликата намаля, но не е преодоляна

13 Юни 2008 / 08:06:01  GRReporter
783 прочитания

            Международният посредник за уреждането на спора за името на Македония Матю Нимиц разговаря в продължение на два часа и половина в Ню Йорк с представителите на двете засегнати страни – Никола Димитров и Адамандиос Василакис. „Направихме преглед на ситуацията и установихме, че разликата в позициите на двете страни е намаляла, но не е преодоляна”, заяви след срещата Матю Нимиц. Той обяви, че планира нова совалка между Скопие и Атина в близко време, но не и следващата седмица.


            Според дипломата и Македония, и Гърция са готови да проучат всички налични възможности за решаването на спора за името на бившата югославска република. Запитан за вътрешнополитическата ситуация в Македония след изборите на 1 юни Матю Нимиц заяви: „В Македония има ново ръководство, има президент и се знае кой ще е министър-председател. Не виждам причина преговорите да не продължат”. Той допълни, че след изборите и след гръцкото вето и двете страни са по-концентрирани около целта на преговорите и знаят какво е възможно и какво не е.


            Матю Нимиц категорично отрече да има какъвто и да е натиск от страна на Държавния департамент на САЩ за по-бързото уреждане на спора. Желанието на Вашингтон е да се намери решение до 9 юли, когато ще се подпише протоколът за приемането на Албания и Хърватия в НАТО. „Нямаме краен срок за уреждането на спора. Това може да е добре, но може и да не е добре”, заяви дипломатът.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus