Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Скок на нелегалната имиграция в Гърция

12 Юни 2008 / 14:06:04  GRReporter
756 прочитания

С невероятни темпове се увеличава броят на нелегалните имигранти, които влизат в Гърция. Само за периода 2002–2007 г. Процентното увеличение е 93%, а през миналата година са арестувани 112 364 души, които са влезнали нелегално в страната. Ръст отбелязва и броят на хората, поискали убежище с невероятните 461% за периода 2004-2007 г. Тези данни бяха изнесени от министъра на вътрешните работи Прокопис Павлопулос на общо заседание на пет парламентарни комисии за опазването на вътрешните граници на ЕС.


„Стараната ни предоставя гостоприемно убежище на тези, които имат нужда, като полага специални грижи за малолетните и по-точно за тези без родители. Също така припомня при всеки удобен случай на Европа, че има дълг към своята история, култура и демокрация да постави разглеждането на въпросите с емиграцията на различна основа”, подчерта министърът на вътрешните работи и добави – „Европа е длъжна да подкрепя бедните държави за да могат да задържат гражданите си на своя територия. Да информира тези държави за условията, при които може да се емигрира, за да могат да влизат емигрантите легално. Ще трябва, обаче и да подтикне трети страни да подпишат спогодби за репатриране с ЕС и да ги прилагат”. Павлопулос засегна и темата за отказите на Турция да спази условията на тези договори с Гърция, както и отказа да сключи такива с Европейския съюз.


Междувременно, от „Амнести интернейшънъл” са отправили сериозни критики към Гърция за начина, по който се третират икономическите имигранти и бежанците. В годишния й доклад се отбелязват полицейския произвол и липсата на мерки срещу трафика на хора, както и отказа на достъп до процедурите за искане на убежище. Организацията отбелязва и увеличаването на случаите на гаври от полицейските органи, като характерен пример в това отношение е полицейският участък на „Омония” (Атина), както и повишаването на смъртните случаи в арестите и затворите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus