Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Разпродават северна Гърция на чужденци извън ЕС

10 Юни 2008 / 09:06:52  GRReporter
1057 прочитания

Гръцки строителни компании,брокери, нотариуси и адвокати, строителни инжинери и архитекти притискат правителството за вдигане на забраната за покупка на недвижими имоти на територията на страната в пограничните райони от граждани на трети страни извън Европейския съюз, които работят в Гърция, или просто искат да си закупят вила. Натискът се усили през последните месеци, поради кризата на пазара на недвижими имоти.


Председателят на Сдружението на строителните компании на Северна Гърция Йоанис Пагонис заяви, че забраната за продажба на недвижими имоти на граждани на трети страни извън ЕС трябва да бъде снета, понеже е налице голям интере за покупка на имоти в Северна Гърция от граждани на страни извън ЕС. Интересуват се руски граждани и граждани на други републики от бившия Съветски съюз и от бивша Югославия, но основно албанци, които работят в Гърция от много години. Така или иначе, дори за граждани на държави-членки на ЕС същаствуват съществени забавяния, поради действащите административни процедури. Съществуват също така райони, които не би следвало да бъдат определяни като „погранични”, подчертава още Пагонис.


Поради натиска правителството изглежда готово да внесе проектозакон, но официално все още отрича, като вероятно има и напрежение по въпроса между министерствата на икономиката и финансите, вътрешните работи, Македония и Тракия, околната среда и благоустрйството и земеделието от една страна и националната отбрана, търговската флота, Егейската област и островната политика от друга. За да получи гражданин на трета страна право да придобие недвижим имот в Гърция, е необходимо това да стане с решение на министъра на националната отбрана.


Сделките, които се сключват в нарушение на разпоредбите на закон 1892/1990 са напълно невалидни. Нотариусите, които съставят документи, както и страните споменати в тях се наказват със затвор до една година и парична глоба. Специално за нотариусите, законът предвижда освен споменатите наказания, че трябва да им бъдат налагани и дисциплинарни наказания, според Кодекса на нотариусите.


За покупката на недвижим имот в пограничните райони се изискват редица документи, с цел да се провери от компетентните органи дали имотът преминава във владение на гръцки гражданин или гражданин на страна-членка на ЕС. Също така се изисква от купувача да опише целта на покупката (инвестиция или обитаване). Друг документ, който трябва да бъде приложен е удостоверение от компетентните власти на страната, чийто гражданин е желаещият да закупи имот, както и клетвена декларация по закон 1599/1986, в която да заяви:


·        Че не е съден и срещу него н е упражнявано наказателно преследване.


·        Че с цел разглеждането на молбата му, разрешава проверки от държавните органи на личните му данни.


Изисква се също разрешително за престой или виза за Гърция, или какъвто и да било документ, който доказва, че заинтересованият е влезнал и пребивава легално в Гърция. Трябва да отбележим, че преди гласуването на сега действащия закон, беше упражнен натиск от тогавашната Европейска икономическа общност да се снеме забраната за граждани на Общността. В момента, тъй като гражданите на ЕС имат същите права като гърците няма никакви проблеми.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus