Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцката държава ще построи разрушените от земетресението сгради

10 Юни 2008 / 08:06:03  GRReporter
661 прочитания

            Разрушените от неделното земетресение с магнитут 6,5 по скалата на Рихтер къщи ще бъдат построени за сметка на гръцката държава, обяви говорителят на правителството Теодорос Русополос. Както вече grreporter.info съобщи, с лична заповед на премиера Костас Караманлис на тези хора, чието постоянно жилище е пострадало при неделния трус, ще се раздаде спешна помощ от 3000 евро. Физически пострадалите граждани ще получат по още 2000 евро. Семействата, чиято къще ще трябва да се построи наново ще получат 10000 евро материална помощ.


            Молбите за помощите се подават в Селскостопанската банка. Освен документ за самоличност е необходимо и удостоверение от съответното кметство, че подателят е постоянен жител на населеното място и удостоверение от спациалната комисия, че къщата му подлежи на разрушаване. Очаква се утре по обяд комисите да приключат с огледа на сградите в засегнатите райони и веднага след това да се пристъпи към раздаването на помощите.


            Първите оценки на специалистите говорят за огромни материални щети и за разрушения, които по чудо са взели само 2 жертви. Три села в областта Ахая са евакуирани и обявени за необитаеми – Сантамери, Портес и Харавги. 6 жилищни кооперации в Патра също са обявени за необитаеми и жителите им са ги напуснали. Детските градини и училищата и днес останаха затворени, а университетите сами ще решават дали да се учи или не.


            Населението на северозападната част на Пелопонес и днес е в тревога поради очакванията на сеизмолозите за силен вторичен трус от порядъка на 6-та степен по скалата на Рихтер. Според специалистите той може да се появи и няколко седмици след основното земетресение в неделя.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus