Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Расистки прояви срщу циганите в Гърция

08 Юни 2008 / 08:06:58  GRReporter
837 прочитания

Гърция единодушно бе осъдена от Европейския съд по правата на човека за отказа на гръцката държава да запише деца на цигани в училища в района на Аспропиргос. В допълнение е присъдено обезщетение в размер на 6000 евро за морални щети на всеки от единадесетте родители, подали жалбата и 2000 евро за съдебните им разходи. Проблемът изкочи наяве, след медиен репортаж през октомври 2005 г., когато „притеснени” родители от Аспропиргос са изискали и постигнали 18 ученици от ромски произход да не се намират в едно училище с техните деца.


Тогава държавата намери решение, чрез създаването на едно училище-гето. В следствие, граждани от района първоначално изпочупиха прозорците на сградата и изписаха обидни лозунги срещу ромските деца, а по-късно запалиха училището. От опозиционните политически среди, призоваха по този повод правителството да гарантира достъпа на ромското младо поколение до образование и пълно приобщаване към училищната система, както и да не се допускат в бъдеще подобни расистки прояви срещу която и да било малцинствена група, а също и за уважение към човешките права и различието на всички граждани на страната.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus