Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Александър Македонски завладява Рим

05 Юни 2008 / 09:06:13  GRReporter
2197 прочитания

Археологическият музей в Солун, съвместно с Италианското посолство в Атина и Италианския културен институт в Солун организират една оригинална изложба, която представя изображения на Александър Македонски от Италия. Проявата, озаглавена „Представата за мита: италиански изображения на Александър Велики” включва предмети от Македония съчетани с такива от Италия, свързани с македноския пълководец. Историците вярват, че отзвукът от делото на Александър е достигнал до Рим, чрез комбинация от различни исторически свидетелства, осъществена от древния автор Тит Ливий (59  г. пр. Хр.- 17 г. сл. Хр.), съчетани с легендарни разкази, които по-късно са вдъхновили сътворяването на предмети като показаните в изложбата.


Тя има за цел да представи фантастичното пътешествие на Александър Велики от границите на Изтока до Рим. В действителност, се смята почти за сигурно, че македонският цар малко преди смъртта си през 323 г. пр. Хр. във Вавилония е планирал да се отправи на запад. И въпреки, че реална среща на великия завоевател с Вечния град не се осъществява, той все пак достига виртуално Рим, чрез историите на Тит Ливий н на по-късни автори. Историческата и доста митологизирана фигура на Александър заема водеща роля в литературата, изкуството и човешката фантазия през всички периоди на италианската история.


По тази причина, изложбата желае да „скицира”, чрез представянето на една богата колекция от визуални свидетелства върху различни материали, пътешествието на представата за пълководеца из запазените предмети на изкуството. Тя дава и реална представа за развитието на вкуса и естетическото чувство в Италия при представянето на един мит, който не знае граници. Изложбата ще продължи до 15 ноември 2008 в Археологическия музей в Солун.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus