Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Минойски кораб до бреговете на Мала Азия

02 Февруари 2016 / 16:02:32  GRReporter
947 прочитания

Турските археолози са открили кораб от минойската епоха, потънал в залива Хисарону срещу островите Родос и Кос. Потеглил е от остров Крит преди близо 4 000 години, накъде ли обаче се е бил запътил?

Вероятно към древния град Книдос, на западния бряг на Мала Азия, който, както знаем от археологическите находки, е бил населяван още от времето на минойската цивилизация. Може би никога няма да стане известно къде точно е трябвало да пристигне корабът, благодарение на неговия корпус и товар обаче учените ще получат ценна информация за епохата.

Не са много откритите потънали минойски кораби. Освен този, открит до бреговете на Мала Азия, още един се изследва от Елпида Хадзидаки на Крит, близо до островчето Псира, датиран през 1 800 г. пр.н.е.

Проучванията край бреговете на Мала Азия се провеждат от години от Университета "Докуз Ейлюл” в Измир и по-конкретно от Института за морски науки и технологии. Д-р Абдурахман Аарон Оздаш, ръководител на разкопките, подчертава, че програмата в Мармарис е започнала през 2007 и продължава четири години. Това е най-старият кораб, открит в района на Мугла и древен Халикарнас (днес Бодрум).

Общият брой на потъналите кораби, открити до днес, е близо 100. От тях около 25 са изследвани, както и близо толкова архитектурни останки, които изглежда са били части от древни пристанища и пристанищни съоръжения.

Датирани са от бронзовата епоха до османския период. Находките включват амфори, плочи, колони, предмети от стъкло и камъни, както и 400 котви. Корабите не са били само търговски, но и военни.

Минойският кораб е потънал на дълбочина 40 метра и е останал там векове наред. Археолозите са открили негови отпечатъци в пясъка и неговия товар от времето на минойската цивилизация. Първото изследване продължава месец и половина, а след като приключва, са направени първите изявления. Ще последва нов цикъл изследвания, който ще позволи по-точната му датировка.

Консервацията на находките се извършва от екипа археолози, провеждащи разкопките в Музея в Халикарнас. Едновременно с това се изготвя карта с всички подводни находки във въпросния район. Проучванията ще продължат и през тази година.

Благодарение на своето местоположение Крит бързо се е превърнал в сериозна плавателна и търговска сила. На острова е имало много пристанища и безброй критски кораби са порели водите на Егейско море. Пътували са до Кикладските острови, и са достигали до бреговете на Анадола, Египет, Троя и Кипър. Минойците са продавали там своите стоки – зехтин, мед, вино, съдове и накити, а са носели в Крит бронз, сребро, злато, слонова кост и скъпоценни камъни.

 

 

Категории: потънал кораб Мала Азия археолози находки минойска цивилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus