Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

6000 евреи в Треблинка от българската окупационна зона в северна Гърция

21 Януари 2016 / 12:01:35  Анастасия Балездрова
940 прочитания

Една съвременна изложба разкрива трагичната съдба на някога многобройната еврейска общност в Гърция. В 44 портрета артистката Артемис Алкалай представя историите на оцелелите и завърналите се от концлагерите, но и на хилядите, загубили живота си по трагичен начин в нацистките концлагери по време на Втората световна война.

Портретите са изложени в испанския културен институт „Сервантес” в Атина. Те представят жени и мъже, които се снимат в домовете си и заедно с творби на артистката от поредицата „Домът: едно бродене”.

В кратката си презентация по време на откриването на изложбата историкът Одет  Варон – Васар посочи, че представените в нея евреи са били депортирани от германската и италианската окупационни зони в Гърция и са били изпратени в лагерите Аушвиц – Биркенау и Берген – Белзен. „Всъщност изпратените във втория от тези лагери се оказва, че имат по-голям късмет от останалите, тъй като в него няма газови камери. 11 от портретите принадлежат на оцелели и завърнали се от него. От изложбата липсва напълно концлагерът Треблинка, където са депортирани 6000 евреи от намиращите се в българската окупационна зона градове в северна Гърция. Сред тях няма оцелели”, разказа тя.

Изложбата се провежда в испанския културен институт в знак на признание към испанския консул в Атина по време на Втората световна война Себастиан Ромеро де Радигалес. Той успява да спаси живота на 520 гръцки евреи с испански паспорти (365 души от Солун и 155 от Атина), като използва връзките си, за да забави депортирането им към някой от лагерите за масово унищожаване на хора. Така те са изпратени в лагера Берген- Белзен.

Между портретите посетителите на изложбата получават информация за числеността на еврейските общности в Гърция преди и след войната.

От 14 март до 2 август 1943 19 влакови композиции заминават от Солун към нацисткия концлагер Аушвиц - Биркенау. Депортирани са около 56 000 солунски евреи. От тях ще оцелеят едва около 1950 души. Еврейската общност в града е унищожена в процент 96 на сто.

Рози Салтиел и Рейна Ревах от Солун (Берген-Белзен)

На 23 и 25 юли 1944 потегля корабът, с който са депортирани 1900-те членове на еврейските общности на островите Родос и Кос. Първоначално те са депортирани в атинското предградие Хайдари, а в края на август същата година – в Аушвиц. Оцеляват и се връщат обратно 200 души.

На 9 юни 1944 са арестувани и депортирани в Аушвиц членовете на 2-хилядната еврейска общност на остров Корфу. Тя е унищожена в процент 91 на сто, тъй като броят на оцелелите е едва 187 души.

Между 23 и 25 март 1944 са арестувани евреите в Халкида, Йоанина, Арта, Превеза и Трикала. Общността в Йоанина, която е една от най-многобройните в Гърция с 1850 членове е унищожена почти напълно. От Аушвиц се завръщат 163 души.

Нина Негрин от Йоанина (Аушвиц)

В Превеза от 250 депортирани оцеляват и се връщат едва 15 евреи, в Арта от 384 оцеляват само 60, в Халкида от 325 души оцеляват 170. Средната по големина еврейска общност  в Трикала има 520 членове. От тях оцеляват 360 души.

Сандра Маца Коен от Атина (Аушвиц)

Много от оцелелите се завръщат в Гърция, но се настаняват предимно в Атина и Солун. Малък брой се завръщат към родните си места и така еврейските общности изчезват напълно от различни градове. Други обаче не се връщат изобщо и заминават за градове в западна Европа, САЩ и Палестина.

Изложбата „Гръцките евреи оцелели от Холокоста: един визуален разказ” ще продължи от 20 януари до 19 март 2016 в Испанския културен институт Сервантес” (ул. „Митрополеос” 23, Атина).  

Категории: История фотографска изложба Гръцките евреи оцелели от Холокоста концлагери Аушвиц Беркен Белзен Треблинка Втора световна война българска окупационна зона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus