Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Стратегическа роля за международните компании

04 Юни 2008 / 08:06:20  GRReporter
633 прочитания

По време на откриването на 21-то  Международно изложение за корабоплаване „Посейдония”, министър-председателя Костас Караманлис отбеляза важната роля на гръцкия морски флот за засилването на националната икономика. Той подчерта изрично, че политиката на правителството е да приватизира пристанищата в Пирея и Солун. Непосредствена задача на правителството е да бъдат развити стратегически сътрудничества с международните компании по такъв начин, че да се стимулира динамичното развитие и по-нататъшното им оползотворяване.


„Офертите на международните компании, които ще поемат управлението на търговските станции за определен период, вече са на етап оценяване. Целта е да привлечем частни капитали и съвременни технологии и ноу-хау. Целта е да се превърнат тези пристанища в център на транспортните услуги в югоизточна Европа. Да се превърне Гърция в мост между Изтока и Запада, в един съвременен разпределителен център и международен търговски възел”, подчерта още Костас Караманлис.


Гръцкият министър-председател отбеляза още и напрегнатия климат на нашето време, поради международната обстановка и предизвикателствата, свързани с енергията и околната среда и добави, че стремителното покачване на цените на основните земеделски продукти и на горивата в световен мащаб оказват влияние върху световната икономика, покачват производствените и транспортните разходи, подхранват инфлационните процеси и ограничават ритъма на развитие. Костас Караманлис подчерта и приноса на корабоплаването, което заедно с туризма, се оказва „най-интровертният” сектор на гръцката икономика.

По-конкретно той спомена, че гръцкият флот управлява 17% от световния търговски флот, 20% от световния транспортен флот за сухи товари и 23% от световния флот от танкери. Финасовото изражение на всичко това през 2006 г. се равнява на 14 млрд. евро, които през 2007 г. са се увеличили на 17 млрд. евро, като особено важен за икономиката е фактът, че се разкриват нови работни места.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus