Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Църкви с интернет кафенета

04 Юни 2008 / 08:06:47  GRReporter
699 прочитания

Мария Спасова


            “Православният храм трябва да престане да бъде чисто религиозна институция, а трябва да се обърне към модерната архитектура и да използва всички нейни предимства, за да привлече младите хора. Православният храм трябва да стане духовен център, където младите хора да се събират и общуват помежду си”, това заяви пред grreporter.info отец Томас Синодинос, председател на Комисията за църковни изкуства към Светия синод на гръцката православна църква.


В петък и събота в Атина ще се проведе конференция на тема „Традиция и новаторство в съвременното храмово строителство”, чиято цел е да намери златната среда между най-доброто от православната архитектура през вековете, което си струва да бъде запазено и за бъдещите поколения и съвременните технологии и материали, които предлагат нови възможности в строителството. Специалисти от различни области на архитектурата и строителството, художници иконописци и представители на Светия синод на гръцката православна църква ще обсъждат съвременните подходи към проектирането на религиозните храмове от гледната точка на тяхната форма, функционалност, вътрешно оформление, технология и материали.


Конференцията е финалът на двегодишната програма „Архитектурното наследство на религиозните храмове от първите християнски години до днес”, в която участват 4 страни-членки на Европейския съюз – Гърция, Италия, Малта и Кипър. Програмата се финансира от Европейския фонд за регионално развитие Interreg IIIB Arcimed, сумата за Гърция е била 300 000 евро.


„20 век установи неовизантизма като основен стил в православното строителство. Византийската традиция в архитектурата се повтаряше без фантазия и много често без смисъл. Съвременните изисквания вече са други. Искаме да запазим най-ценното от традицията, но да го пречупим през новите възможности, които технологията ни дава”, допълни още отец Томас Синодинос.


А това, че православните храмове се нуждаят от революционна промяна е абсолютен факт. Всеки, който от време на време ходи на църква сигурно е забелязал, че повечето църкви нямат нито тоалетни, нито кабинет за свещениците, които работят там. Сградите в повечето случаи са огромни, но нефункционални и не предразполагат вярващите да прекарват по-дълго време там. Светият синод на гръцката православна църква е решен това положение коренно да се промени и православният храм да се превърне в духовен център, привлекателен най-вече за младите.


Разбира се, за тази цел трябва да помогнат и архитектите. Светът познава случаи когато големи имена, като Корвоазие, например са строили църковни храмове. Съвсем наскоро в началото на 2008 и гръцкият архитект Алексис Томбазис откри проектирания от него католически храм в Португалия. „За съжаление в архитектурните институти не се изучава храмово строителство. В архитектурния факултет на Атинския университет само един преподавател преподава църковна архитектура”, припомня отец Томас Синодинос.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus