Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Неефективни са опитите за контролиране на цените

03 Юни 2008 / 08:06:05  GRReporter
602 прочитания

 


Безплодни се оказаха последните срещи на различни фактори от държавната и местната власт с представители на веригите супермаркети, за да бъдат обсъдени въпросите с повишените цени. От търговските вериги прехвърлят отговорността към снабдителите и отхвърлят каквато и да било възможност за поевтиняване на стоките, тъй като „индустрията образувала цените”. Въпреки всичко определени вериги супермаркети и многонационални компании започват постепенно да обявяват намаления за редица продукти, в опит да докажат своята социална ангажираност под натиска на общественото мнение.


Показателно е че при покачване от порядъка на 15% при определени продукти от първа необходимост не става дума за преживяване, а за оцеляване, което е възможно да доведе потребителите до доста крайни реакции. От своя страна, някои местни администрации призовават правителството да въведе нова единна система за контрол, понеже на практика, действащата в момента е недостатъчна.


Повишаването на цените започна да създава и условия за социални конфликти. Жителите на Атина станаха свидетели на една доста своеобразна протестна акция. Двадесетина възмутени граждани влязоха в супермаркет в един от столичните квартали, напълниха количките с хранителни продукти, перилни препарати и други стоки и напуснаха магазина без да платят. По време на своето бягство те разпръснали листовки с лозунги срещу скъпотията, а „откраднатото” от супермаркета раздали на случайни минувачи. Извършителите на протестната акция все още се издирват.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus