Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция пое тазгодишното председателство на Адриатическо-йонийската инициатива

03 Юни 2008 / 08:06:28  GRReporter
869 прочитания

От 1 юни за една година Гърция председателства Адриатическо-йонийската инициатива (АЙИ). Регионалната политическа структура представлява консултативна рамка за сътрудничество за разрешаването на различни местни проблеми и задачи. Приоритети за този период ще бъдат установяването на постоянен секретариат на АЙИ, подобряване на сътрудничеството за предотвратяване и потушаване на пожарите, както и стимулиране на туризма, чрез подкрепа на малките и средните туристически компании. Страните участнички в инициативата са – Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Черна гора, Италия, Словения и Сърбия. Институцията се занимава с проблеми в различни области като икономика, защита на околната среда, образование, култура и др.


В рамките на академичните програми на АЙИ е и проектът УниАдрийон. Той предвижда изграждането на виртуална информационна мрежа, свързваща универистети от региона, както и насърчаването на организирането на курсове и изследователски дейности в сферата на опазването на културното наследство, опазването на околната среда, културния туризъм, комуникациите и развитие на търговските отношения. Освен подкрепата за изключително новаторския подход за утвърждаване на интелектуално и научно сътрудничество, мрежата УниАдрийон ще се стреми да стимулира и регионалния диалог и сътрудничество за балансираното развитие, стабилността и интеграцията във връзка с разширяването на Европейския съюз.


Гърция пое председателството на инициативата от Словения, а след една година ще го предаде на Италия.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus