Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Атина без официална реакция за изборите в Македониа

02 Юни 2008 / 11:06:20  GRReporter
704 прочитания

Мария Спасова


            Официална Атина все още се въздържа от изявления и оценки за резултатите от предсрочните парламентарни избори в Македония, но неофициално гръцката страна се чувства удоволетворена от проявите на насилие в някои изборни секции в бившата югославска република, като в същото време признава, че победата на Никола Груевски предвещава трудни преговори за името на македония.


            В понеделник гръцката страна все още се въздържа да коментира изборните резултати в република Македония като изчаква официалните позиции на Европейския съюз и на останалите международни организации, които следяха вота в бившата югославска република.


Все пак неофициално източници от гръцкото външно министерство са заявили пред вестник Та Неа, че Атина се чувства удоволетворена от проявите на насилие в Македония, при които загина 1 човек, а 9 бяха ранени. Според тези източници така се потвърждавало твирдението на Гърция, че спорът за името на Македония доказвал, че в страната има по-широк проблем със зачитането на демократичните процедури и демократичните институции.


В неофициални разговори със журналисти нееднократно висши представители на гръцкото външно министерство са изказвали мнението, че Никола Груевски е най-лошият премиер, когото страната е имала. Подобно мнение се споделя и от академичните и неправителствените среди, които се занимават активно с оформянето на общественото мнение в Гърция по спора за името на Македония. Причината е в неотстъпчивостта на Груевски пред гръцкия натиск.


Пак пред вестник Та Неа дипломатически източници се опасяват, че ако кризата в Македония се задълбочи, Атина ще бъде притисната от международната общност да отстъпи за името, за да може бившата юго-република да бъде приета за член на НАТО и така да се гарантира стабилността й.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus