Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Първи гей-брак в Гърция

31 Май 2008 / 11:05:15  GRReporter
1867 прочитания

Кметът на Тилос, Тасос Алиферис  прие молбата на две хомосексуални двойки за сключване на граждански брак. По този повод от Хомосексиалната и лезбийска общност на Гърция (ХЛОГ) коментират, че вероятно и други местни администрации ще последват неговия пример. Пред медиите Алиферис заяви, че „недопускането на брак между хомосексуални индивиди предтавлява акт, който накърнява същността на човешките права”, неговата самопреценка и свободата му.


Идеята за осъществяването на този брак е занимавала дълго време членовете на ХЛОГ, които са търсили пролука в закон 1250 от 1982 г., с който се уреждат гражданските бракове в Гърция. Според професор Теофано Папазиси от Юридическия факултет на Аристотеловия университет в Солун „ в разпоредбите на Гражданския кодекс, определящи предпоставките за осъществяването на брака не се споменава различие на половете”. „В този смисъл, действащото законодателство не забранява изрично бракосъчетанието на лица от един и същ пол и по подразбиране ги разрешава”, коментира още тя. Папазиси подкрепя твърдението, че разширеното тълкуване на разпоредбите отговаря на залегналите в конституцията принципи на равенство, на зачитане на индивидуалността, защитата на семейството, както и на индивидуалната стойност на човека като част от обществото.


Членовете на ХЛОГ се позовават допълнително и на директивата на Европейския съюз от 1994 г., с която се изисква от държавите-членки да освободят законовата си уредба по такъв начин, че да няма дискриминиране на хомосексуалните индивиди и по специално да се разреши сключването на брак между такива. Този принцип е заложен и в Европейския договор от Амстердам, който изисква да се освободи законодателството на държавите от всякакви дискриминационни разпоредби, включително и поради сексуална ориентация.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus