Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцките корабни магнати поканени да се завърнат на атинската борса

28 Май 2008 / 09:05:29  GRReporter
1923 прочитания

Министърът на търговския флот Йоргос Вулгаракис и президентът на Атинската фондова борса (АФБ), Спирос Капралос отправиха покана към корабния бизнес да излезе на борсовия пазар. По-конкретно поканата се отнася за фирмите занимаващи се с трансатлантически и далечни превози. Йоргос Вулгаракис подчерта, че излизането на стабилните и вдъхващи доверие корабни компании на Атинската борса ще придаде един по-интернационален характер на гръцкия фондов пазар. На базата на опита от излизането на такива гръцки компании на  чуждите борси, може да се твърди, че тези акции привличат значителни капитали от цял свят, добави министърът.


Гръцкото правителството смята , че този акт, а не пускането на акции на чужди борси, би облагодетелствал самата корабна общност, както и националната икономика и банки. Има пет причини, поради които компаниите трябва сериозно да разгледат тази перспектива и да се заемат с нейното осъществяване съвместно с банките:


 


·        Съвременните гръцки корабни компании нямат нищо общо с тези от миналото.


·        Повишаването на нивата на сигурност в плаването.


·        Увеличаването на доверието на борсовата общност спрямо корабоплавателните предприятия.


·        Гръцкият флот играе значима роля в бранша вече много поредни години (гръцките корабопритежатели ръководят 17% от световния флот, 20% от корабите пренасящи сухи товари и 23% от танкерите в световен мащаб).


·        Опитите на администрацията на Атинската борса и на министерството на търговския флот да формират такива сигурни условия и процедури, но и предпоставките за излизането на компаниите, за които става дума.

Пирея и по широкия регион на Атинското пристанище, постепенно и прогресивно се заемат с ролята на международен корабоплавателен център и борсата е част от една цялостна стратегия, която се стреми да привлече в страната компании за далечно и крайбрежно плаване от цял свят, както гръцки така и чужди.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus