Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Нашият Солун”, каза македонският патриарх Стефан и разсърди гърците

25 Май 2008 / 17:05:14  GRReporter
920 прочитания

            „Свети Кириле, днес в твоя и в нашия Солун, всичко, което ти създаде, е станало прах и пепел. В областта, когато някога всички говореха езика, който и ти говореше, днес е забранено не само да се говори на този език, но и да съществува този език. Там се преследва и наказва всичко македонско, отрича се името на страната ни и на църквата ни”. Това заяви по време на службата пред  гроба на Свети Кирил в базиликата Сан Клементе в Рим македонският патриарх Стефан. Македонската делегация под ръководството на премиера Никола Груевски е в италианската столица за тържествата по повод деня на славянската писменост и култура 24 май.


            Като „крайно предизвикателни и недопустими” характеризира думите му гръцкият външен министър Дора Бакояни, според която те отново доказали правотата на гръцкото вето върху македонското членство в НАТО.


            В Рима македонската делегация бе удостоена с аудиенция при папа Бенедикт Шестнадесети. „Папата се интересуваше от проблема с името на Македония и от интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО и аз отговорих на въпросите му. Винаги сме имали подкрепа от страна на Ватикана и тя беше потвърдена и днес”, заяви след срещата си с Бенедикт Шестнадесети македонският премиер Никола Груевски. Той съобщи, че е поканил Негово светейшество да посети Македония през 2010 година, когато в Скопие ще се отбележи 100-годишнината от рождението на Майка Тереза. Папата ще освети храм-музей на светицата в центъра на Скопие на рожденния й ден 20 август.


            Междувременно последните проучвания на обществените нагласи в Македония сочат убедителна преднина на партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus