Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Да на компромиса, не на едностранното налагане на име, казва Цървенковски от Охрид

03 Май 2008 / 07:05:52  GRReporter
1694 прочитания

Сходство в позициите за спора с Гърция на македонския премиер Никола Груевски и на македонския президент Бранко Цървенковски пролича в изказванията им пред срещата на държавните глави от Централноевропейската инициатива, която се провежда в Охрид. След срещата на НАТО в Букурещ двамата македонски държавници дадоха различни сигнали за политиката, която биха следвали по отношение на спора с Гърция като Груевски се прояви като по-твърдолинеен, а Цървенковски като по-склонен на компромиси.


„В Букурещ Македония справедливо очакваше да получи покана за членство в НАТО, както справедливо очаква да получи дата за преговори с ЕС до края на 2008 година. Личният интерес на една страна-членка , свързан с двустранен спор с нашата страна надделя над общия интерес на Алианса и над основополагащите ценности, на които е основан той”, заяви Цървенковски като допълни: ”Република Македония е готова за справедливо решение, но Република Македония не е готова да приеме едностранно налагане на решение от когото и да било. В крайна сметка става дума за името на нашата страна, за нашата национална идентичност и за нашето достойнство”.


В същата посока пред форума се изказа и премиерът Никола Груевски. „Политиката на вето, към която прибегна нашата южна съседка е политика на вето на ценностите, интересите и целите на НАТО и ЕС. За Република Македония няма друга алтернатива освен евро-атлантическата интеграция. Затова ние ще продължим с реформите, защото освен критерии за членство те ще осигурят намаляване на емиграцията, увеличаване на конкурентноспособността на македонската икономика и стабилизиране в дългосрочен план”, подчерта Груевски.


Докато се провеждаше форума в Охрид в Ню Йорк международният посредник за уреждането на спора за името на Македония Матю Нимиц в два последователни дни се срещна с преговарящите от двете страни Никола Димитров и Адамантиос Василакис. От лаконичните изявления след срещите става ясно, че Нимиц планира нова совалка в Скопие и Атина, най-вероятно още през следващата седмица, но за сега ще се въздържи от анонсирането на ново предложение за името на бившата югославска република. Нимиц най-вероятно ще го направи веднага след като станат известни резултатите от изборите в Македония на 1 юни.


Според всички социологически проучвания партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ, известна с твърдата си линия по отношение на Гърция, събира най-много подкрепа сред македонците.


„Не очаквайте Матю Нимиц като един Прометей да ви донесе огъня и решението на спора за името на Македония”, заяви във Вашингрон помощник държавният сектерар на САЩ Матю Брайза. Той призова Атина и Скопие да погледнат трезво на проблема и да търсят сами начин за решаването му.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus