Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция на съд за вредните емисии

02 Май 2008 / 08:05:36  GRReporter
766 прочитания

            В началото на следващата седмица в Атина трябва да пристигне официалното предупреждение на Европейската комисия до гръцкото външно министерство, с което ще се задължи страната в рамките на 2 месеца да предостави доказателства, че разполага със задоволително достоверна система за следене и регистриране на вредните газове. Ако това не стане, Европейската комисия ще заведе дело срещу Гърция в Европейския съд за нарушаване на законодателството на общността. В сряда комитетът на комисарите на ЕК взе единодушно решение да направи това, след като по-рано през април Комисията по съгласуването на ООН извади Гърция от списъка на страните, които са се присъединили към Протокола от Киото.


            Гърция е единствената от 141-те страни, подписали този протокол, която не успя да убеди международната общност, че е в състояние да предостави достоверна информация за състоянието на замърсяването на въздуха на нейна територия. Страната следи замърсяването, което се причинява от 152 заводи на нейна територия, но сред тях не фигурират такива големи замърсители като например Националната електрическа компания на Гърция. Гръцката НЕК продължава да използва лигнитни въглища за производството на електричество.


            Решението на Европейската комисия за съдебни действия срещу Гърция предизвика реакцията на опозицията, която настоя за създаване на независимо министерство на околната среда. В момента околната среда и строителството са в едно ведомство и техен министър е Георгиос Суфлиас, който пък от доста време занимава медиите с личния си конфликт с комисара по въпросите на екологията Ставрос Димас.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus